zdravlje
Prirodni saveznik
Tajna vitalnosti: Zašto je dobro započeti dan namočenim orasima
Nutricionisti sve češće preporučuju orahe koji su prethodno namočeni, jer se na taj način razgrađuju fitinska kiselina i inhibitori enzima, što olakšava varenje i povećava iskoristivost hranljivih materija.
U nastavku saznajte zbog čega bi...
Zdrav život
Brži metabolizam za svaki dan: 7 provjerenih trikova
Brzina metabolizma, kojom tijelo sagorijeva kalorije i pretvara ih u energiju, utiče na težinu, ali i na rizik od dijabetesa.
Iako genetika, dob, spol i veličina tijela određuju brzinu metabolizma, promjene u načinu života mogu ga poboljša...
Imunitet
Bez tableta i hemije: Prirodni načini da ojačate tijelo
Donosimo vam deset jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da podignete imunitet, a da pritom izbjegnete unos tableta i hemije.
Limun svaki dan
Limun je bogat vitaminom C i pomaže razvoju dobrih bakterija u tijelu. Pijte ga svježe iscije...
Prirodni lijek
Čaj od ove biljke će preporoditi vaš organizam ujutru
Kada bi današnji ljudi znali koliko je ljekovita, pili bi čaj od nje svako jutro umjesto kafe.Koliko je ova biljka zapravo ljekovita istakao je i Rudolf Breuss. On je preporučivao pacijentima da prilikom "totalne terapije" prvi čaj koji uju...
suplementi
Dva vitamina koja pridonose dugovječnosti
Uz genetiku i životne navike, važnu ulogu imaju i mikronutrijenti, odnosno vitamini i minerali. Oni ne samo da podržavaju osnovne funkcije organizma, već i štite tijelo od hroničnih bolesti koje se češće javljaju s godinama.
Razni liječnic...
Budite oprezni
Ovi predmeti u vašoj kuhinji ispuštaju najviše mikroplastike
Najnovija istraživanja pokazuju da se ove sitne čestice plastike ne samo kreću kroz naše tijelo, nego se talože u tkivima i organima, što izaziva zabrinutost zbog njihovog dugoročnog uticaja na zdravlje, uključujući i razvoj teških bolesti...
zdrava sezonska hrana
Zdravi jesenji obroci za više energije i jači imunitet!
U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih jesenskih obroka koji pomažu da ostanete puni energije i ojačate imunitet tokom hladnijih dana.
Doručak: Pita od bundeve i zobi
Topla pita od bundeve odličan je izbor za početak dana. Bogata je vl...
Studija pokazala
Spavate uz svjetlo? Evo kako vam to može uništiti zdravlje!
Studija Univerziteta Flinders otkriva da izloženost jakom svjetlu tokom noći može znatno povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, jedne od najraširenijih hroničnih bolesti današnjice.
Istraživanje, objavljeno u prestižnom časopisu The...
Zdrava svakodnevnica
Zdravlje djece u školama: Više od knjiga i ocjena
Upravo zato, briga o zdravlju djece u školama postaje jednako važna kao i nastavni plan.
Fizičko zdravlje počinje u učionici
Zdrava ishrana, redovno kretanje i dovoljno sna osnovni su faktori koji utiču na zdravlje djece. No, kada dijete...
Zdravstveni alarm
Rani znakovi nedostatka vitamina C koje ne biste smjeli zanemariti
Iako se danas čini da je njegov manjak rijetkost, posebno u razvijenim zemljama, istraživanja pokazuju da je i dalje vrlo prisutan - osobito kod starijih osoba i hospitaliziranih pacijenata. Nedavna australska studija potvrdila je povezanos...
Da li je jogurt zaista zdrav?
Da li je jogurt zaista zdrav? Obratite pažnju na jednu važnu stvar!
Bogat je ključnim nutrijentima poput proteina i kalcija, a mnoge studije potvrđuju njegove brojne zdravstvene benefite.
Zašto je jogurt dobar za vas?
Povećan unos proteina
Jogurt je izvrstan izvor proteina, a neke vrste, poput grčkog jog...
zdrave navike
Zašto biste trebali započeti dan sa šoljicom tople vode?
Donosimo tri razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o ovoj jednostavnoj, ali moćnoj navici.
1. Problemi s probavom
Ako vas muči spor metabolizam ili nadutost, čaša tople vode ujutro može pokrenuti crijeva i olakšati varenje. Za razli...
Prirodni Detox
Šest razloga zašto je jabukovo sirće bolje od suplementa
Sirovo, organsko, nepasterizirano i bogato korisnim enzimima i dobrim bakterijama, ova tekućina koristi se već hiljadama godina u različite svrhe, od liječenja do čišćenja doma. U nastavku vam donosimo šest glavnih razloga zašto biste treba...
Rubus idaeus
Šta sve može malina? Ljekovita svojstva koja niste znali!
Ova grmolika biljka naraste do 2 metra visine u prvoj godini, kada se mlade stabljike razvijaju i do zime odrvene. Već u drugoj godini počinje da se grana, cvjeta i donosi plodove.
Njene stabljike su okrugle i prekrivene sitnim, čekinjasti...
drevna igra
Šah: Najbolji sport za mozak i mentalno zdravlje
Ova drevna igra je daleko više od hobija: šah je najbolji trening za vaš mozak, bez obzira na godine.
U posljednje vrijeme, naročito nakon popularnosti Netflixove serije The Queen’s Gambit, interes za šahom doživio je globalni procvat. I s...
Obratite pažnju
Šta se dešava s vašim tijelom ako svaki dan pijete pivo
Svakodnevno ispijanje piva može oslabiti vaš imunološki sistem jer iritira crijevnu sluznicu i remeti njihov mikrobiom. Pored toga što ćete se zbog ovog češće prehladiti, može doći i do pogoršanja alergija, problema s kožom, usporenog metab...
Korisni savjeti
Recept za savršen domaći sok od aronije
Ova tamnoplava supervoćka poznata je po izuzetnim zdravstvenim benefitima, oporom ukusu i širokoj primjeni u ishrani.
Ako još niste probali sok od aronije, onda je ovaj period godine najbolji za isprobavanje ovog predivnog recepta.
Sastoj...
prirodna olakšanja
Sedam prirodnih načina kako ublažiti sindrom hroničnog umora
Iako uzrok još nije potpuno razjašnjen, simptomi se mogu ublažiti prirodnim metodama i promjenom životnog stila.
Prirodna rješenja koja pomažu:
1. Lagana fizička aktivnost
Šetnje, plivanje ili joga vraćaju energiju i snagu. Ključno je pr...
zdrava ishrana
Kako biljna ishrana može smanjiti rizik od više hroničnih bolesti?
Rezultati su pokazali da ishrana bazirana na biljnim namirnicama smanjuje rizik od razvoja ozbiljnih bolesti. Pritom se ne misli na pojavu samo jedne bolesti nego istovremeno više njih.
Multimorbiditet je sve češći u svijetu i najviše pog...
odvikavanje od šećera
Šećer – slatki otrov? Stručnjakinja objašnjava zašto ga treba izbjegavati
Slatki okus nekada je bio znak da je voće zrelo, jestivo i bezopasno. No, današnja prehrambena industrija ovu prirodnu sklonost pretvorila je u naviku stalne konzumacije šećera, često i nesvjesno.
Dr. Anita Eberl, diplomirana inžinjerka he...