Ishrana
Struka usaglašena
Ovako napravljen hljeb se smatra najzdravijim
Prednosti koje vrijedi znati
Zdrav doručak počinje sa cimetom: Zašto ga trebate uvrstiti u obroke?
Zdravstveni rizici
Onkologinja nikako ne preporučuje ovih pet namirnica
Da li su opasne?
Slučajno ste pojeli sjemenke jabuke? Evo šta trebate znati
Bliži se sezona
Svi znaju da je kiseli kupus zdrav, ali šta on zapravo radi organizmu?
Kiseli kupus je nezaobilazna namirnica tokom zime, često prisutan uz meso, krompir ili druga jela od povrća. Iako ga mnogi smatraju "superhranom", nutricionisti ističu da njegov blagotvorni učinak zavisi od umjerene konzumacije.
Grickalice pod lupom
Ultra-prerađena hrana mogući pokretač porasta karcinoma debelog crijeva kod mladih
Naučnici sve češće ukazuju na to da bi nagli porast konzumacije ultra-prerađene hrane mogao biti jedan od razloga povećane stope karcinoma debelog crijeva i rektuma među mlađim odraslim osobama.
česte u ishrani
Stručnjaci upozoravaju: Ove namirnice su pune opasne mikroplastike
Prosječna osoba u razvijenim zemljama godišnje unese između 39.000 i 52.000 čestica mikroplastike, pokazuju istraživanja.
novo izdanje
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH predstavio Vodič za zdravu ishranu odraslih
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, predstavio je novo izdanje Vodiča za zdravu ishranu odraslih.
jednostavna navika
Jabuka svakog jutra? Stručnjaci kažu da – i evo zašto!
Jabuka se s pravom smatra jednim od najzdravijih i najjednostavnijih plodova koje možemo uključiti u svakodnevnu ishranu.
Uprkos benefitima
Koliko je vitamina C previše i kakve su nuspojave?
Iako je vitamin C od ključnog značaja za zdravlje i ima brojne koristi, njegov pretjeran unos može izazvati neželjene posljedice.
Savjeti struke
Ove dvije namirnice glavni su okidači za upalu pankreasa
Obilno masno jelo i alkoholna pića su u većini slučajeva "okidači" za upalu pankreasa.
Izvor omega-3 masnih kiselina
Najzdravije vrste ribe koje trebate redovno jesti
Riba je jedan od najkorisnijih izbora u svakodnevnoj ishrani, ali nije svaka vrsta jednako zdrava.
Imunitet i snaga kostiju
Zaboravite samo losos : Otkrijte superizvore vitamina D
Losos se često spominje kao glavni izvor vitamina D, ali nije jedini koji zaslužuje pažnju.
Nova studija
Redovna konzumacija ove hrane značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti
Ljudi koji češće jedu orašaste plodove imaju manju vjerovatnoću da umru od srčanih bolesti, pokazuje nova studija koju je vodio dr. Montri Suprono, vanredni profesor na Univerzitetu Loma Linda.
Mediteranska prehrana
Jednostavne prehrambene promjene za zdravlje dojki
Rizik od razvoja raka dojke povećava se s godinama, a istraživanja pokazuju da svaka osma žena tokom života može oboljeti od ove bolesti.
konzumacija hranjivog obroka
Savjet nutricioniste: Šta jesti a šta izbjegavati nakon vakcinacije?
Stručnjaci savjetuju da prehrana može imati važnu ulogu u ublažavanju mogućih nuspojava nakon vakcinacije protiv gripe i u jačanju imunološkog odgovora organizma.
naučno dokazano
Jedna jabuka dnevno za bolje zdravlje: Pomaže cijelom tijelu
Stara narodna izreka kaže da jedna jabuka dnevno može „tjerati doktora van“, a moderna nauka potvrđuje da redovna konzumacija ovog voća donosi brojne zdravstvene benefite.
Nevidljiva prijetnja
Opasnost u tanjiru: Gotova jela od tjestenine izazvala smrtonosnu infekciju
Zdrav obrok ne znači uvijek i siguran obrok — podsjeća nas nova epidemija listerije u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je povezana s gotovim jelima od tjestenine i do sada odnijela šest života.
koliko je zaista zdrav?
Šta stvarno pijemo kada pravimo Cedevitu? Otkrivamo tajne praškastih sokova
Svi smo ih pili – Cedevitu, Cevitanu, Multisolu i slične instant napitke koji nas prate još iz djetinjstva.