Ishrana
Grickalice pod lupom
Ultra-prerađena hrana mogući pokretač porasta karcinoma debelog crijeva kod mladih
Naučnici sve češće ukazuju na to da bi nagli porast konzumacije ultra-prerađene hrane mogao biti jedan od razloga povećane stope karcinoma debelog crijeva i rektuma među mlađim odraslim osobama.
česte u ishrani
Stručnjaci upozoravaju: Ove namirnice su pune opasne mikroplastike
Prosječna osoba u razvijenim zemljama godišnje unese između 39.000 i 52.000 čestica mikroplastike, pokazuju istraživanja.
novo izdanje
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH predstavio Vodič za zdravu ishranu odraslih
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, predstavio je novo izdanje Vodiča za zdravu ishranu odraslih.
jednostavna navika
Jabuka svakog jutra? Stručnjaci kažu da – i evo zašto!
Jabuka se s pravom smatra jednim od najzdravijih i najjednostavnijih plodova koje možemo uključiti u svakodnevnu ishranu.
Uprkos benefitima
Koliko je vitamina C previše i kakve su nuspojave?
Iako je vitamin C od ključnog značaja za zdravlje i ima brojne koristi, njegov pretjeran unos može izazvati neželjene posljedice.
Savjeti struke
Ove dvije namirnice glavni su okidači za upalu pankreasa
Obilno masno jelo i alkoholna pića su u većini slučajeva "okidači" za upalu pankreasa.
Izvor omega-3 masnih kiselina
Najzdravije vrste ribe koje trebate redovno jesti
Riba je jedan od najkorisnijih izbora u svakodnevnoj ishrani, ali nije svaka vrsta jednako zdrava.
Imunitet i snaga kostiju
Zaboravite samo losos : Otkrijte superizvore vitamina D
Losos se često spominje kao glavni izvor vitamina D, ali nije jedini koji zaslužuje pažnju.
Nova studija
Redovna konzumacija ove hrane značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti
Ljudi koji češće jedu orašaste plodove imaju manju vjerovatnoću da umru od srčanih bolesti, pokazuje nova studija koju je vodio dr. Montri Suprono, vanredni profesor na Univerzitetu Loma Linda.
Mediteranska prehrana
Jednostavne prehrambene promjene za zdravlje dojki
Rizik od razvoja raka dojke povećava se s godinama, a istraživanja pokazuju da svaka osma žena tokom života može oboljeti od ove bolesti.
konzumacija hranjivog obroka
Savjet nutricioniste: Šta jesti a šta izbjegavati nakon vakcinacije?
Stručnjaci savjetuju da prehrana može imati važnu ulogu u ublažavanju mogućih nuspojava nakon vakcinacije protiv gripe i u jačanju imunološkog odgovora organizma.
naučno dokazano
Jedna jabuka dnevno za bolje zdravlje: Pomaže cijelom tijelu
Stara narodna izreka kaže da jedna jabuka dnevno može „tjerati doktora van“, a moderna nauka potvrđuje da redovna konzumacija ovog voća donosi brojne zdravstvene benefite.
Nevidljiva prijetnja
Opasnost u tanjiru: Gotova jela od tjestenine izazvala smrtonosnu infekciju
Zdrav obrok ne znači uvijek i siguran obrok — podsjeća nas nova epidemija listerije u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je povezana s gotovim jelima od tjestenine i do sada odnijela šest života.
koliko je zaista zdrav?
Šta stvarno pijemo kada pravimo Cedevitu? Otkrivamo tajne praškastih sokova
Svi smo ih pili – Cedevitu, Cevitanu, Multisolu i slične instant napitke koji nas prate još iz djetinjstva.
koristan savjet
Dodajte ovaj sastojak u grah i zaboravite na nadimanje i gasove
Grah je neizostavan dio domaće kuhinje, ali mnogi ga izbjegavaju zbog neugodnih posljedica poput nadimanja i gasova.
Nova japanska studija
Konzumacija sira jednom sedmično može smanjiti rizik od demencije
Redovno konzumiranje sira moglo bi imati pozitivan utjecaj na zdravlje mozga, pokazuje nova japanska studija koja povezuje unos sira s manjim rizikom od razvoja demencije kod starijih osoba.
Važnost zdrave ishrane
Pet namirnica koje vam povećavaju rizik od raka debelog crijeva
Hrana koju birate ne utiče samo na vašu energiju i težinu, već može i povećati ili smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
oprez
Zdravlje na tanjiru: Šta dijabetičari trebaju znati o suhom voću
Suho voće je omiljena grickalica mnogih zbog svoje slatkoće i hranjivih vrijednosti poput vlakana, minerala i antioksidanasa.
Mala tajna dugovječnosti
Zašto bi gljive trebale biti na vašem tanjiru svaki dan?
Iako postoji na hiljade vrsta gljiva, samo se mali broj smatra sigurnim za jelo.
savjeti nutricionista
Najzdraviji načini pripreme jaja: Bez ulja, ali s puno okusa
Jaja su jedna od najvrijednijih i najpristupačnijih namirnica u svakodnevnoj ishrani.