Ishrana
pravilna ishrana
Kako prilagoditi ishranu fazama menstrualnog ciklusa
Menstrualni ciklus žene nije samo period krvarenja – to je čitav hormonski tok koji iz dana u dan utiče na energiju, raspoloženje, kožu, probavu i apetit.
Da li je jogurt zaista zdrav?
Da li je jogurt zaista zdrav? Obratite pažnju na jednu važnu stvar!
Jogurt je već dugo jedan od osnovnih sastojaka zdrave ishrane širom svijeta.
Brojni benefiti
Iskoristite sezonu šljive i konzumacijom poboljšajte svoje zdravlje
Šljive su niskokalorično voće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima.
Nova studija
Ovo je hrana koja umanjuje rizik od srčanih bolesti
Nova studija Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu pokazala je da konzumiranje hrane bogate kalijumom, poput avokada, banana i špinata može da umanji rizik od srčanih oboljenja, hospitalizacije i smrti za 24 odsto.
zdrave navike
Zašto biste trebali započeti dan sa šoljicom tople vode?
Topla voda nije samo navika iz starih vremena, ona ima stvarne koristi za vaše zdravlje, posebno ako je pijete ujutro, na prazan želudac.
med kao lijek
Pravilna upotreba meda: Evo kada, koliko i koji med uzimati!
Med nije samo prirodni zaslađivač, to je moćan prirodni lijek koji, ako se koristi pravilno, može pomoći kod brojnih zdravstvenih tegoba.
Ne preskači ovaj korak
Zašto uvijek trebaš potapati orašaste plodove prije jela?
Orašasti plodovi i sjemenke postaju sve popularniji kao zdrav izbor za međuobrok ili dodatak jelima.
Tajna zdravog mršanja
Započni dan pravim doručkom: Proteini koji ubrzavaju metabolizam i tope kilograme
Pravilnim izborom doručka možete ubrzati metabolizam, smanjiti osjećaj gladi i potaknuti mršanje bez potrebe za strogim dijetama i odricanjem.
Kuhate pogrešno?
Tajna restoranske boje povrća: Znate li šta je "Ledeni šok"?
Mnogi prilikom kuhanja povrća završe s istim problemom – živopisne boje izblijede, tekstura postane gnjecava, a nutritivne vrijednosti gotovo nestanu.
zdravi recept
Zapečene tortilje sa špinatom i sirom: Brz, zdrav i ukusan obrok gotov za 30 minuta
Kad imate vrlo malo vremena za pripremu obroka ili vam se ne da provesti par sati u kuhinji, a ipak želite pojesti nešto zdravo i kvalitetno, onda su tortilje odlično rješenje.
zdrava ishrana
Kako biljna ishrana može smanjiti rizik od više hroničnih bolesti?
Naučnici sa Univerziteta u Beču, u saradnji s istraživačima iz Francuske i Južne Koreje, pratili su prehrambene navike i zdravstveno stanje više od 400.000 ljudi širom Europe.
uksna i zdrava
Krem supa od mrkve koju ćete praviti iznova – gotova za 30 minuta!
Ako ste u potrazi za jednostavnim, zdravim i kremastim jelom koje grije i dušu i tijelo, ova krem supa od mrkve je pravi izbor.
Hidratacija kroz hranu
Ovo voće i povrće pomažu tijelu da se hidrira!
Ljetne vrućine donose povećanu potrebu za tečnošću, a tijelo se ne hidrira samo ispijanjem vode.
za zdravo srce
Preporuka kardiologa: Ovo je namirnica koju bi svi stariji od 60 trebali jesti
Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti kod muškaraca i žena širom svijeta, odgovorne za svaku treću smrt. Iako genetiku ne možemo mijenjati, način života, uključujući ishranu, igra ključnu ulogu u prevenciji.
Stručnjaci upozoravaju
Izbor čaja može značajno uticati na kvalitet sna
Za mnoge je šolja toplog čaja navečer sinonim za opuštanje prije odlaska na spavanje.
Zdrava hrana
Ova namirnica pomaže kod gubitka kilograma i smanjenja šećera u krvi
Ljetna sezona donosi obilje zdravog i ukusnog voća i povrća, a jedno od omiljenih svakako su krastavci!
sezonsko blago
Sedam razloga zašto šljive trebaju biti na vašem stolu ovog ljeta
Šljiva, jedno od najomiljenijih sezonskih voćki u našim krajevima, nije samo ukusna i svestrana već i izuzetno ljekovita.
pripremite ih pametno
Kokice nisu samo za filmove, odlične su kao zdrava užina!
Kokice mogu biti i zdrave i ukusne, samo ih pripremajte pametno. Bez maslaca, ulja i previše soli, postaju idealna grickalica koja zadovoljava i apetit i zdrav razum.
podržite svoj mikrobiom
Ojačajte crijevnu floru: Pravila za zdravu probavu i snažan imunitet
Zdravlje našeg organizma počinje u crijevima. Crijevna flora, poznata i kao mikrobiom, ima ključnu ulogu u pravilnoj probavi, imunološkoj odbrani, pa čak i raspoloženju.
odvikavanje od šećera
Šećer – slatki otrov? Stručnjakinja objašnjava zašto ga treba izbjegavati
Volimo slatkiše, i to nije slučajno. Ljubav prema slatkom duboko je usađena u našoj biologiji.