Sirova rendana cvekla čuva sve korisne sastojke za zdravlje srca

Cvekla je bogata esencijalnim vitaminima kao što su vitamin C i folna kiselina, obezbeđuje dijetalna vlakna i antioksidante, a sve to podstiče zdravlje srca i pomaže varenje
Sirova rendana cvekla je povrće prepuno hranljivih materija poznato po svojoj tamnocrvenoj boji i zemljanom ukusu Foto: Shutterstock
Sirova rendana cvekla je povrće prepuno hranljivih materija poznato po svojoj tamnocrvenoj boji i zemljanom ukusu. Poreklom sa Mediterana, osnovna je namirnica u salatama. Bogata je esencijalnim vitaminima kao što su vitamin C i folna kiselina, a takođe obezbeđuje dijetalna vlakna i antioksidante, a sve to podstiče zdravlje srca i pomaže varenje. Generalno, cvekla je jedno od onih povrća koje većina ljudi ili voli ili mrzi.
Sirova rendana cvekla zadržava najviše korisnih sastojaka, kuhanjem se oni gube
Niskokalorična i prirodno slatka, sirova rendana cvekla ima hrskavu teksturu i kao dodatak svako jelo čini ukusnijim. Potenciranje da se cvekla jede sveža dolazi zbog činjenice što sirova cvekla zadržava najviše korisnih sastojaka, a kuhanjem se neki od njih gube.
Sirova rendana cvekla obezbeđuje dosta kalijuma, magnezijuma, folata i vitamina B2. Ovi hranljivi sastojci, plus pigmenti koji cvekli daju tamnocrvenu boju, nude zdravstvene benefite kao što su poboljšanje cirkulacije, stabilizacija šećera u krvi i borba protiv upale. Prema nutricionistima, jedna šolja sirove rendane cvekle, oko 150 grama, sadrži približno 64 kalorije, 2,4 grama proteina, 0,3 grama masti i 14 grama ugljenih hidrata.
Kako sveža cvekla utječe na zdravlje čoveka?
Sirova, rendana cvekla je odlična namirnice za zdravlje ljudi i to iz više razloga:
1. Bogata je nutrijentima
Cvekla je puna vitamina i minerala – posebno:
- folne kiseline (vitamin B9) koja je važna za razvoj i rast ćelija
- vitamina C za imunitet
- kalijuma za zdravlje srca i krvni pritisak
- gvožđa za prevenciju anemije.
2. Pomaže u detoksikaciji
Cvekla sadrži betain – jedinjenje koje pomaže jetri da efikasnije izbacuje toksine iz tela.
3. Poboljšava cirkulaciju
Prirodni nitrati iz cvekle pretvaraju se u azot-oksid, koji širi krvne sudove i poboljšava protok krvi što je korisno za srce, mozak, ali i za sportsku izdržljivost.
4. Dobar je izvor vlakana
Rendana cvekla je puna vlakana, što pomaže varenju, stabilizuje šećer u krvi i duže nas drži sitim.
Cvekla i med jačaju imunitet - znate li kako ova mešavina utiče na krvni pritisak
Domaći sok za zdravu jetru: Cvekla, šargarepa i đumbir štite od fibroze i steatoze
5. Prirodni antiinflamatorni efekat
Cvekla ima antioksidanse (betalain) koji može da pomogne u smanjenju upala u tijelu.