
Hurme (Phoenix dactylifera) su moćni saveznici u očuvanju jetrene funkcije.
Bogate su vlaknima, antioksidansima i esencijalnim mikronutrijentima, a novoobjavljena istraživanja potvrđuju njihovu zaštitnu ulogu u prevenciji oksidativnog oštećenja jetre.
Prirodni hepatoprotektivni uticaj
Studija objavljena u časopisu BMC Complementary Medicine and Therapies (2022) dokazala je da konzumacija hurmi kod laboratorijskih modela značajno smanjuje nivoe ALT i AST enzima – ključnih markera oštećenja jetre. Autori su zaključili da bioaktivni spojevi hurme, poput flavonoida i fenolnih kiselina, djeluju hepatoprotektivno smanjujući upalne procese i lipidnu peroksidaciju.
Gastroenterolog prof. dr. Nadim Al-Saleh (Univerzitet u Beirutu) ističe kako u "zemljama Bliskog Istoka, gdje su hurme svakodnevna namirnica, učestalost metaboličkog sindroma i nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) je znatno niža u odnosu na zapadne populacije. To nije slučajnost.”
Slične rezultate donosi i istraživanje iz Journal of Nutritional Biochemistry (2021), koje potvrđuje da redovno konzumiranje hurmi u količini od dvije do tri dnevno može doprinijeti sniženju triglicerida i poboljšanju funkcije jetrenih enzima kod osoba s početnim fazama masne jetre.
Dvije hurme dnevno, posebno ako ih konzumirate ujutro, pristupačan su i efikasan korak u podršci zdravlju jetre. I bez potrebe za dodatnim suplementima.