Nije isto

Prepoznavanje razlika između depresije i tuge

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prepoznavanje razlika između depresije i tuge
Foto: Ilustracija

Iako često koristimo izraze "tuga" i "depresija" kao da su zamjenjivi, stručnjaci za mentalno zdravlje ističu da su to zapravo dva različita stanja koja je važno razlikovati na vrijeme.

Često čujemo ljude kako kažu da su "u depresiji" kada su tužni, neraspoloženi ili loše volje. Međutim, stručnjaci naglašavaju da to nije isto, jer depresija je ozbiljna bolest, dok je tuga normalna ljudska emocija.

Da bi objasnio razliku, dr. Richard A. Friedman, profesor kliničke psihijatrije i upravnik Klinike za psihofarmakologiju na Medicinskom fakultetu Weill Cornell, podijelio je priču o svom pacijentu u srednjim 40-ima, uspješnom poslovnom čovjeku koji je počeo gubiti samopouzdanje.

"Pacijent je imao problema sa spavanjem, budio se oko 4 sata ujutro s intenzivnom tjeskobom i nije više mogao da zaspi. Apetit mu je nestao, kao i libido, i jako je smršao", ispričao je dr. Friedman za The Washington Post.

Dr. Friedman navodi da je njegov pacijent mjesecima ignorisao simptome, uvjeren da su to samo reakcije na finansijske probleme i da će proći. Tek nakon što ga je supruga nagovorila da potraži pomoć, posavjetovao se s psihijatrom. Bio je uvjeren da je postao dosadan i da bi njegova porodica bila bolje bez njega. Ispostavilo se da je pacijent patio od kliničke depresije, ali često ljudi vjeruju da je njihova tuga ili anksioznost samo normalna reakcija na stresne događaje u životu.

Govoreći o razlikama između tuge i depresije, psihijatri ističu da je tuga normalna ljudska emocija koja obično traje kratko i može se povezati s određenim događajem, poput gubitka, neuspjeha ili sukoba. Depresija, s druge strane, obično izaziva niz simptoma poput nesanice, gubitka interesa, osjećaja beznadja i često ide ruku pod ruku s suicidalnim mislima.

Potrebno je tražiti pomoć liječnika ako simptomi traju duže od dvije sedmice. Tuga je normalna reakcija na životne okolnosti, ali depresija je ozbiljna i zahtijeva liječenje. Psihoterapija je često prvi korak u liječenju blagih do umjerenih depresija, dok u težim slučajevima kombinacija terapije i antidepresiva može biti potrebna.

Važno je razlikovati između ova dva stanja i potražiti odgovarajuću pomoć ako se simptomi depresije pojave. Depresija je ozbiljna bolest, ali je izlječiva uz odgovarajući tretman.