Nelagodan osjećaj

Donosimo pet strategija za ublažavanje socijalne anksioznosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Donosimo pet strategija za ublažavanje socijalne anksioznosti
Foto: Ilustracija

Socijalna anksioznost može biti izazovna i opterećujuća za mnoge ljude. Osjećaj nelagode ili straha u društvenim situacijama može značajno uticati na kvalitetu života pojedinca.

Međutim, postoje strategije koje mogu pomoći u ublažavanju socijalne anksioznosti i omogućiti osobama da se osjećaju udobnije i samopouzdanije u društvenim interakcijama.

1. Praktikujte duboko disanje i tehnike opuštanja

Duboko disanje i tehnike opuštanja mogu biti izuzetno učinkovite u smanjenju fizičke napetosti i stresa povezanog s anksioznošću. Pokušajte praktikovati duboko disanje, fokusirajući se na spor i dubok dah koji se širi kroz trbuh. Također, tehnike poput progresivne mišićne relaksacije ili meditacije mogu pomoći u smanjenju napetosti i umirenju uma prije društvenih interakcija.

2.Postavite realna očekivanja

Često se socijalna anksioznost pojavljuje zbog prevelikih očekivanja ili straha od negativnog prosudbe drugih. Pokušajte postaviti realna očekivanja za sebe i druge ljude. Prihvatite da niko nije savršen i da su male greške ili neugodnosti dio svakodnevnih interakcija. Fokusirajte se na proces učenja i rasta umjesto na perfekcionizam.

3. Pripremite se unaprijed

Priprema može pomoći u smanjenju anksioznosti u društvenim situacijama. Razmislite o temama za razgovor ili pitanjima koja možete postaviti kako biste olakšali komunikaciju s drugima. Također, vizualizacija pozitivnog ishoda može vam pomoći da se osjećate sigurnije i samopouzdanije prije nego što se suočite s društvenom situacijom.

4. Postepeno izlaganje situacijama koje vas izazivaju

Izlaganje se postepeno situacijama koje vas izazivaju može vam pomoći u postizanju veće tolerancije na anksioznost i smanjenju straha. Počnite s manje zahtjevnim društvenim situacijama i postupno napredujte prema složenijim. Budite strpljivi sa sobom i dajte vremena da se prilagodite i osjećate udobno u novim situacijama.

5. Tražite podršku

Razgovor s bliskim prijateljima, porodicom ili stručnjacima može biti od velike pomoći u suočavanju sa socijalnom anksioznošću. Podijelite svoje osjećaje i brige s pouzdanim osobama i tražite podršku i razumijevanje. Također, razmotrite mogućnost sudjelovanja u grupnim terapijskim sesijama ili radionicama koje se bave socijalnom anksioznošću.