Uvrstite ih u ishranu

Ovih 6 namirnica mogu smanjiti rizik od dijabetesa, raka i demencije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovih 6 namirnica mogu smanjiti rizik od dijabetesa, raka i demencije
Foto: ilustracija

Prehrambene navike igraju ključnu ulogu u očuvanju cjelokupnog zdravlja, a istraživanja pokazuju da određene namirnice mogu smanjiti rizik od različitih oboljenja. Stručnjaci s Harvard School of Public Health ističu nekoliko namirnica koje posjeduju protuupalna svojstva te mogu smanjiti rizik od hronične upale, dijabetesa, raka i demencije.

"Mnoge bolesti koje nas muče, uključujući rak, bolesti srca, dijabetes, artritis, depresiju i Alzheimerovu bolest, povezane su s kroničnom upalom", rekao je internist i profesor nutricionizma i epidemiologije s Harvarda Howard E. LeWine za The Mirror, prenosi Index.

Prava protuupalna hrana može smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema

Epidemiolog i profesor nutricionizma i medicine na Harvardu, dr. Frank Hu, istaknuo je nalaze iz eksperimentalnih studija koje su pokazale da određene namirnice mogu riješiti upalu.

Objasnio je da te namirnice mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje i "ukupnu kvalitetu života".

"Prava protuupalna hrana može smanjiti rizik od bolesti. Ipak, dosljedno biranje pogrešne može ubrzati proces upalne bolesti. Osim toga, neke od namirnica koje se povezuju s povećanim rizikom za kronične bolesti, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca, također su povezane s upalom", objasnio je.

Dakle, stručnjaci su istakči sljedećih šest namirnica koje mogu smanjiti rizik od kronične upale, dijabetesa, raka ili demencije:

  • Paradajz
  • Maslinovo ulje
  • Zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja i raštike
  • Orašasti plodovi, poput badema i oraha
  • Masna riba, primjerice, losos, skuša, tuna i sardine
  • Voće kao što su jagode, borovnice, trešnje i naranče