
Bundeva je bogata beta-karotenom i vitaminima C i E, koji su snažni antioksidansi podržavaju imunosni sistem, što je posebno važno tokom ljetnih mjeseci kada smo često izloženi stresu i promjenama temperature.
Lagana i hranjiva supa hidratizuje tijelo, a zahvaljujući kurkumi i bijelom luku ima i protuupalna svojstva koja pomažu u održavanju odbrane od infekcija.
Sastojci
- 500 g bundeve, oguljene i narezane na kockice
- 1 srednji luk, sitno sjeckani
- 2 čehna bijelog luka, zdrobljena
- 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašikice kurkume
- So i biber
- Malo svježeg peršuna za ukras,rukolu, sjemenke od bundeve ili crni kim
Priprema
1. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte mladi i bijeli luk te ih pirjajte dok ne omekšaju.
2. Dodajte bundevu i kurkumu, kratko prepržite.
3. Ulijte temeljac i kuhajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, dok bundeva ne omekša.
4. Izmiksajte supu štapnim mikserom do glatke teksture.
5. Posolite, pobiberite i ukrasite peršunom prije posluživanja.
Ova supa je lagana, hranjiva i savršen izbor za ljetne dane kad želimo ojačati imunitet bez prevelikog opterećenja organizma.