Ljetni saveznik

Supa od bundeve jača imunitet i hladi tijelo ljeti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Supa od bundeve jača imunitet i hladi tijelo ljeti
Foto: Pexels

Bundeva je bogata beta-karotenom i vitaminima C i E, koji su snažni antioksidansi podržavaju imunosni sistem, što je posebno važno tokom ljetnih mjeseci kada smo često izloženi stresu i promjenama temperature.

Lagana i hranjiva supa hidratizuje tijelo, a zahvaljujući kurkumi i bijelom luku ima i protuupalna svojstva koja pomažu u održavanju odbrane od infekcija.

Sastojci

  • 500 g bundeve, oguljene i narezane na kockice
  • 1 srednji luk, sitno sjeckani
  • 2 čehna bijelog luka, zdrobljena
  • 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašikice kurkume
  • So i biber
  • Malo svježeg peršuna za ukras,rukolu, sjemenke od bundeve ili crni kim

Priprema

1. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte mladi i bijeli luk te ih pirjajte dok ne omekšaju.
2. Dodajte bundevu i kurkumu, kratko prepržite.
3. Ulijte temeljac i kuhajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, dok bundeva ne omekša.
4. Izmiksajte supu štapnim mikserom do glatke teksture.
5. Posolite, pobiberite i ukrasite peršunom prije posluživanja.

Ova supa je lagana, hranjiva i savršen izbor za ljetne dane kad želimo ojačati imunitet bez prevelikog opterećenja organizma.