Brojni benefiti

Kako limun pored kreveta može unaprijediti vaše zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako limun pored kreveta može unaprijediti vaše zdravlje
Foto: Ilustracija

Je li vam ponekad teško ujutro ustati iz kreveta? Umjesto da barem pet puta pritisnete dugme za odgodu, pokušajte s limunom.

Bilo za kuhanje ili čišćenje , čudotvorni lijek limun može se koristiti na mnogo načina u kućanstvu. Citrusno voće također ispunjava različite funkcije u spavaćoj sobi.

Šta izrezani limun radi u spavaćoj sobi?

Prije svega, limun može poslužiti kao ugodan miris prostorija. Sve što trebate učiniti je narezati limun na kriške i staviti ga u zdjelu u sobi.

Pozitivna nuspojava: Ono što nama ugodno miriše je nešto što mnoge dosadne životinje ne podnose. Komarci i muhe, ali i štetočine poput plaštnih moljaca, radije izbjegavaju miris. Ali zdravo voće također ima niz nevjerojatnih učinaka na naše tijelo.

Istraživački tim sa Sveučilišta Ohio State otkrio je u studiji da voće može djelovati kao podizač raspoloženja i čak olakšati ustajanje. Citrusno voće osigurava povećanje razine serotonina, odnosno povećanje hormona dobrog osjećaja i sreće. Stoga vam voće u spavaćoj sobi može pomoći da ujutro lakše ustanete iz kreveta, a uz to odaje ugodan miris zbog kojeg se ujutro brže razbudimo.

Ali limun vam može pomoći i da zaspite. Ne samo da povećava koncentraciju već osigurava i opuštanje. To nam onda može pomoći da brže zaspimo i bolje spavamo.

Ako više ne želite propustiti zdrave ili opuštajuće učinke limuna, trebali biste redovno mijenjati voće na svom noćnom ormariću. Kako bi učinak i miris uvijek ostali svježi, svaki dan treba otvoriti novu krišku.

Nešto duže djelovanje traje uz eterično ulje limuna koje se može nakapati na mirisni kamenčić ili staviti na komadić vate pokraj kreveta. No ulju se ne smiju dodavati umjetni mirisi.