Nutricionisti upozoravaju: Ne pijte kafu odmah nakon buđenja
Prema riječima nutricionistkinje Nikole Ladlam-Rejn, tijelo ujutro prirodno proizvodi veće količine kortizola, hormona koji pomaže u razbuđivanju i regulaciji energije. U tom periodu, unos kofeina može imati slabiji efekat jer se "sukobljava" s prirodnim hormonima.
“Idealno vrijeme za konzumaciju kafe je između 9:30 i 11:30 sati, kada nivo kortizola počinje padati i kada kofein može najefikasnije djelovati na budnost i fokus,” objašnjava Ladlam-Rejn.
Kafa i kvalitet sna
Nutricionistkinja upozorava i na to da konzumiranje kafe u kasnim popodnevnim satima može negativno uticati na san. Kofein u tijelu može ostati aktivan čak pet do šest sati, pa se preporučuje da se posljednja šoljica popije najkasnije do 15 sati, posebno kod osoba koje su osjetljivije na kofein.
Zanimljivo je da čak i bezkofeinska kafa sadrži male količine kofeina – između 2 i 5 miligrama po šoljici – što također može imati uticaj na san kod osjetljivih osoba, ako se konzumira kasno navečer.
Zdravstvene prednosti kafe
I pored ovih upozorenja, kafa i dalje ostaje jedan od najzdravijih napitaka kada se konzumira u umjerenim količinama. Ona je značajan izvor antioksidanasa, a brojne studije pokazuju da redovni konzumenti imaju manji rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Kofein pomaže u poboljšanju fokusa, koncentracije i pamćenja, ubrzava metabolizam, a može imati i pozitivan uticaj na kontrolu tjelesne težine. Takođe, istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje kafe može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Kafa i raspoloženje
Osim fizičkog efekta, kafa ima i psihološke koristi. “Kofein povećava proizvodnju dopamina, hormona zaslužnog za osjećaj zadovoljstva, što može pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju simptoma depresije,” zaključuje nutricionistkinja.
Dakle, ako želite iskoristiti sve dobrobiti kafe, ključ je u vremenu i umjerenosti. Umjesto da posegnete za šoljicom odmah po buđenju, sačekajte sat ili dva, vaše tijelo će vam biti zahvalno.