Ljetni poremećaji apetita kod djece: Zašto im je hrana manje privlačna?
Međutim, ovaj fenomen ima utemeljene biološke i okolišne uzroke. Visoke temperature i promjene u dnevnim rutinama značajno utiču na dječji osjećaj gladi i izbor namirnica.
Regulacija apetita je usko povezana s homeostazom tjelesne temperature. Kod povišenih temperatura tijelo smanjuje unos hrane kako bi se spriječila dodatna proizvodnja topline tokom procesa probave, poznatog kao termogeni efekt hrane (diet-induced thermogenesis). Također, kod djece dolazi do smanjenja aktivnosti hormona grelina, koji stimuliše apetit, dok se povećava lučenje leptina, hormona sitosti.
Prirodni pad želje
Studija objavljena u časopisu Appetite (2022) analizirala je sezonske varijacije apetita kod djece predškolske dobi i potvrdila da je smanjenje unosa hrane značajno povezano s višim vanjskim temperaturama i produženim dnevnim aktivnostima na otvorenom.
Roditeljima se preporučuje da u ljetnom periodu prilagode obroke djeci, birajući laganiju i osvježavajuću hranu bogatu tekućinom, poput voća i povrća, te osiguraju dovoljan unos tekućine kako bi se spriječila dehidracija.
Važno je održavati redovne obroke, ali bez prisile na jelo, kako bi se sačuvala pozitivna prehrambena iskustva i motivacija kod djece.