hrana
sezona prehlade i gripe
Ovih pet namirnica izbjegavajte kad ste prehlađeni, pogoršavaju stanje
Stručnjaci upozoravaju
Šta djeca najčešće jedu, a ne bi trebala? Lista nezdravih izbora i zdravih zamjena
nije slučajnost
Ovo su mali trikovi za duži osjećaj sitosti
Struka usaglašena
Ovako napravljen hljeb se smatra najzdravijim
Uprkos benefitima
Koliko je vitamina C previše i kakve su nuspojave?
U blažim slučajevima to su probavne smetnje, ali pretjerivanje može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema.Vitamin C je esencijalni hranjivi sastojak koji se najčešće može naći u raznom voću i povrću. Važan je za održavanje zdravog...
Izvor omega-3 masnih kiselina
Najzdravije vrste ribe koje trebate redovno jesti
Određene ribe nude više hranljivih sastojaka uz manju količinu štetnih materija, poput žive.
Stručnjaci ističu da redovna konzumacija ribe može smanjiti upalne procese u tijelu, poboljšati rad srca i krvnih sudova te doprinijeti boljem fun...
Nevidljiva prijetnja
Opasnost u tanjiru: Gotova jela od tjestenine izazvala smrtonosnu infekciju
Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), bakterijom Listeria monocytogenes zaraženo je najmanje 27 osoba u 18 saveznih država, a gotovo svi su završili u bolnici.
Listerija – skrivena prijetnja u hrani
Liste...
razlog za brigu
Ova hrana povećava rizik od raka pluća
Ultraprerađena hrana sadrži sastojke koji se „nikada ili rijetko koriste u domaćoj kuhinji, ili klase aditiva čija je funkcija da gotov proizvod učine ukusnijim ili privlačnijim“, navodi Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivr...
Mala tajna dugovječnosti
Zašto bi gljive trebale biti na vašem tanjiru svaki dan?
No, upravo u tim jestivim vrstama krije se nevjerovatna nutritivna snaga – spoj vitamina, minerala i bioaktivnih tvari koje blagotvorno djeluju na cijeli organizam.
Prirodni saveznik protiv upala
Gljive su poznate po svojoj sposobnosti da...
vozilo infekcije
Čeri paradajzi povezani s velikim evropskim trovanjem hranom
Stotine ljudi širom Evrope oboljelo je od trovanja hranom tokom protekle dvije godine – a zaraženi paradajzi smatraju se glavnim osumnjičenima, upozorili su zdravstveni zvaničnici.
Do kraja septembra, potvrđeno je 510 slučajeva specifičnog...
savjet stručnjaka
Dok ne izbacite ove četiri vrste namirnica nikada nećete smršati
Prema nutricionistkinji i fitness trenerici Jenni Rico, ono što ne jedete ponekad je važnije od onoga što jedete.
"Neke vrste hrane mogu znatno otežati proces mršanja. Ne kažem da ih nikada ne smijete konzumirati, ali one jednostavno nisu...
Obratite pažnju
Hrana vam zapinje u grlu? To bi moglo biti znak ozbiljne bolesti
Međutim, stručnjaci upozoravaju da određeni simptomi tokom ili nakon obroka mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.
Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) Velike Britanije, najčešći uzrok gorušice je refluks želudačne kisel...
Nutricionisti otkrivaju
Tajna začina koji ubrzava mršavljenje
Nutricionisti naglašavaju da nije presudna samo količina hrane koju unosimo, već i začini koji obogaćuju jela.
Neki od njih mogu podržati probavu i ubrzati metabolizam, što dugoročno pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.
Jedan od za...
Hrana sportaša
Treba li jesti prije, tokom ili nakon vježbanja? Evo šta kažu stručnjaci
„Istraživanja pokazuju da kada je riječ o rezultatima, nema velike razlike,“ kaže nutricionistica Abby Langer iz Toronta.
To, ipak, ne znači da se treba prejedati neposredno prije treninga. Stručnjaci savjetuju balansiran pristup – važno j...
Nova studija
Ovo je hrana koja umanjuje rizik od srčanih bolesti
Kalijum povećava količinu soli koju tijelo crpi iz krvotoka, a jedan od autora studije, Hening Bundgard rekao je da je ljudsko tijelo evoluiralo na ishrani bogatoj kalijumom, a siromašnoj natrijumom, ali da se danas konzumira više natrijuma...
nepotpuno dokazana efikasnost
Šta da jedeš prema svojoj krvnoj grupi? Možda sve vrijeme jedeš pogrešno!
Prema ovoj teoriji, izbor namirnica u skladu s krvnom grupom može doprinijeti boljem zdravlju, lakšem mršavljenju i manjoj sklonosti određenim bolestima.
Osnovna podjela
Ljudska vrsta je kroz historiju prolazila kroz razne faze – od lovac...
Niz je rizika
Oprez na putovanju: Hrana koja vam može pokvariti odmor
Nema boljeg načina da upoznate neku kulturu nego kroz njenu hranu. Međutim, uživanje u egzotičnim jelima može imati neželjene posljedice ako nismo pažljivi.
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da nepravilna priprema, lokalna voda ili...
Neurotransmiteri sreće
Želite biti sretniji? Jedite ove namirnice
Hrana koju konzumiramo može uticati na neurotransmitere u mozgu, koji regulišu raspoloženje, motivaciju i osjećaj sreće.
Hrana i hemija sreće
Neurotransmiteri poput serotonina, dopamina i noradrenalina ključni su za regulaciju emocija.
S...
Zdrava, brza i ukusna
Snaga u svakom zalogaju: Pileća salata s kikirikijem
Spaja proteine, zdravu mast i vlakna za stabilan nivo energije i šećera u krvi.
Zašto vrijedi isprobati?
Bogata proteinima – 100 g pilećeg bijelog mesa sadrži oko 23 g visokokvalitetnog proteina, ključnog za izgradnju mišića i dugotrajan...