Opasnost u tanjiru: Gotova jela od tjestenine izazvala smrtonosnu infekciju
Zdrav obrok ne znači uvijek i siguran obrok — podsjeća nas nova epidemija listerije u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je povezana s gotovim jelima od tjestenine i do sada odnijela šest života.
Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), bakterijom Listeria monocytogenes zaraženo je najmanje 27 osoba u 18 saveznih država, a gotovo svi su završili u bolnici.
Listerija – skrivena prijetnja u hrani
Listerija je bakterija koja se može pronaći u raznim namirnicama – od mliječnih proizvoda i nepasterizovanih sireva do gotovih jela, mesa i ribe. Posebno je opasna jer preživljava i na niskim temperaturama, pa čak i u frižideru.
Simptomi infekcije mogu se javiti već nekoliko sati nakon konzumacije, ali i tek nakon nekoliko sedmica, što otežava prepoznavanje izvora zaraze.
Kod trudnica, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom infekcija može biti izuzetno opasna – u ovom slučaju, jedna je trudnoća nažalost završila gubitkom bebe.

Uzrok – kontaminirana gotova jela od tjestenine
Istraga je pokazala da su jela poput chicken fettuccine alfredo iz proizvodnje kompanije FreshRealm bila kontaminirana bakterijom Listeria monocytogenes. Nakon laboratorijskih testiranja, utvrđeno je da je izvor zaraze u sastojcima koji su potjecali iz Nate’s Fine Foods, proizvođača gotovih jela iz Kalifornije.
Zbog toga je povučeno više od 245.000 funti (oko 111.000 kilograma) pripremljenih jela od tjestenine. CDC upozorava da je broj zaraženih vjerovatno i veći jer se bolest ponekad razvija sporo, a mnogi se oporave bez medicinske pomoći.
Kako se zaštititi?
Stručnjaci za sigurnost hrane savjetuju potrošačima da budu posebno oprezni s gotovim i polugotovim obrocima:
- Uvijek provjerite datume proizvodnje i rok trajanja.
- Izbjegavajte jela koja zahtijevaju minimalnu termičku obradu ili se jedu hladna.
- Ako se proizvod nalazi na listi povučenih, odmah ga vratite ili bacite.
- Redovno čistite frižider i površine koje dolaze u kontakt s hranom.
Listerija je podsjetnik koliko je važno znati porijeklo hrane koju jedemo. Čak i naizgled zdrava jela, poput gotove tjestenine s piletinom, mogu predstavljati rizik ako nisu pravilno proizvedena ili čuvana.