Ostavlja ozbiljne posljedice

Znakovi koju ukazuju da patite od nedostatka kalcija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Znakovi koju ukazuju da patite od nedostatka kalcija
Foto: Ilustracija

Kalcij je ključan mineral za zdravlje kostiju, mišića, živaca i srca. Nedostatak kalcija može imati ozbiljne posljedice po vaše zdravlje. Prepoznavanje znakova nedostatka kalcija ključno je za pravovremeno djelovanje i očuvanje optimalnog zdravlja.

Krhke kosti i povećan rizik od fraktura

Nedostatak kalcija može uzrokovati smanjenje gustoće kostiju, što povećava rizik od fraktura i osteoporoze.

Grčevi u mišićima

Kalcij je važan za pravilan rad mišića. Nedostatak kalcija može rezultirati grčevima u mišićima, posebno u nogama i leđima.

Tetanični grčevi

Tetanični grčevi su intenzivni, dugotrajni grčevi mišića koji se mogu javiti kao rezultat ozbiljnog nedostatka kalcija.

Bolovi u kostima i zglobovima

Nedostatak kalcija može uzrokovati bolove u kostima i zglobovima, što može uticati na vašu pokretljivost i kvalitetu života.

Povećana podložnost zubnim problemima

Kalcij je ključan za zdravlje zuba. Nedostatak kalcija može rezultirati povećanom podložnošću zubnim problemima poput karijesa i gingivitisa.

Ostali simptomi: Ostali znakovi nedostatka kalcija mogu uključivati trnjenje u ekstremitetima, umor, depresiju, nesanica i poremećaje srčanog ritma.

Prevencija nedostatka kalcija uključuje redovnu konzumaciju hrane bogate kalcijem poput mliječnih proizvoda, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i ribe, kao i redovnu tjelesnu aktivnost koja potiče zdravlje kostiju. U nekim slučajevima, možda će biti potrebni dodaci kalcija kako bi se zadovoljile dnevne potrebe.