Saznajte koji su simptomi

Rak grkljana je jedan od najčešćih karcinoma glave i vrata

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rak grkljana je jedan od najčešćih karcinoma glave i vrata
Foto: Ilustracija

Rak grkljana, jedan od najčešćih tipova karcinoma glave i vrata, predstavlja ozbiljan medicinski problem koji zahtijeva rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje. Razumijevanje ovog stanja, njegovih simptoma i dostupnih tretmana ključno je za sve koji su pogođeni ili su u riziku od razvoja ovog oblika raka.

Rak grkljana, također poznat kao karcinom glasnih žica, započinje u ćelijama grkljana, organu koji se nalazi u prednjem dijelu vrata i ima ključnu ulogu u proizvodnji zvuka i disanju. Ovaj tip raka obično se razvija sporije u odnosu na neke druge vrste raka glave i vrata.

Simptomi raka grkljana mogu varirati, ali neki od najčešćih uključuju:

  • Promuklost ili promjene u glasu koje traju duže od tri nedjelje
  • Bol ili nelagoda u grlu koja ne prolazi
  • Oticanje ili kvržica u vratu
  • Poteškoće pri gutanju
  • Osjećaj da nešto blokira grlo
  • Neobjašnjivi gubitak težine
  • Poteškoće pri disanju

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim zdravstvenim stanjima, ali ako primijetite bilo koji od njih, važno je potražiti medicinsku pomoć radi daljnjih ispitivanja i dijagnostike.

Dijagnoza i tretman

Dijagnoza raka grkljana obično uključuje fizički pregled, endoskopiju, biopsiju i druge dijagnostičke testove. Nakon potvrde dijagnoze, liječenje se obično prilagođava individualnim potrebama i stadiju bolesti, ali može uključivati ​​kombinaciju hirurških zahvata, radioterapije, kemoterapije i imunoterapije.

Hirurški zahvati mogu uključivati ​​uklanjanje tumora ili čak djelomičnu ili potpunu laringektomiju (uklanjanje grkljana). Radioterapija se često koristi kao primarni tretman za rane stadije raka grkljana ili kao adjuvantna terapija nakon kirurškog zahvata. Kemoterapija i imunoterapija mogu se koristiti u kombinaciji s drugim tretmanima kako bi se uništile preostale tumorske ćelije ili spriječilo ponovno pojavljivanje.

Prevencija i rana detekcija

Kao i kod većine oblika raka, prevencija i rana detekcija ključni su za smanjenje rizika od razvoja raka grkljana. Izbjegavanje pušenja i konzumiranja duhana, ograničavanje konzumacije alkohola, redovni medicinski pregledi i brza reakcija na pojavu simptoma mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja ovog tipa raka.