
Drugi nazivi: boričak, ivanovo grožđe, ribez, ribizla crvena.
Opis biljke: crvena ribizla je grmolika biljka visine od 1 do 2 metra, ovisno o tlu i lokaciji staništa. Neke vrste rastu u obliku malih stabala s vrlo lomljivim granama. Listovi su dlanasto odjeveni s nazubljenim rubom. Zelenkasto-žuti cvjetovi vise u grozdovima. Plodovi su izrazito crvene boje. Veličina bobe je 5 do 7 cm. Vrlo su sočni i opskrbljeni s 10 meridionalnih složenih i izvana vidljivih cjevastih snopića. U mesu ploda nalaze se duguljaste sjemenke. Biljka je bez mirisa, a zrna imaju kiselo-slatki i osvježavajući okus.
Vrijeme cvjetanja: u aprilu, a plodovi sazrijevaju od juna do jula.
Stanište: pretpostavlja se da ribizla potiče iz mediteranskog područja, odakle se proširila po srednjoj Evropi. U prirodi raste poludivlje, a uzgaja se kao kultivirana biljka u vrtovima.
Ljekoviti dio biljke: za lijek se sakupljaju zrna tokom zrenja.
Ljekovito djelovanje: bobice ribizle stimuliraju želudac, djeluju na pojačano lučenje pljuvačnih žlijezda, a zbog obilja neprobavljivih sjemenki regulišu rad crijeva.