Evo kako ih se riješiti

Ako vas često boli glava i umorni ste kod kuće, možda u svom domu imate opasne uljeze

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ako vas često boli glava i umorni ste kod kuće, možda u svom domu imate opasne uljeze
Foto: Ilustracija

Borba protiv vlage i plijesni u unutrašnjosti doma može biti dugotrajan i naporan proces koji podsjeća na neprestanu bitku. Redovno krečenje i provjetravanje samo privremeno rješava problem, dok se ružne mrlje i neugodni mirisi brzo vraćaju. Da bi se učinkovito nosili s vlagom, važno je izbjeći nekoliko uobičajnih grešaka koje mnogi čine.

Krečenje mrlja bez rješavanja uzroka

Jedan od najčešćih načina da se prikriju mrlje od vlage i plijesni je jednostavno krečenje. No, ovo je samo privremeno rješenje koje ne uklanja izvor problema. Mrlje se vraćaju, a štetne tvari iz plijesni mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Prije prefarbavanja, važno je riješiti uzrok vlage i temeljno očistiti površinu.

Korištenje osvježivača prostora

Mirisi vlage često se pokušavaju zamaskirati osvježivačima prostora i eteričnim uljima. Iako mogu privremeno ukloniti neugodan miris, oni ne rješavaju problem vlage. Ovi proizvodi samo maskiraju simptome, dok sama vlaga nastavlja štetiti vašem zdravlju, zidovima i namještaju.

!
ChatGPT
Zanemarivanje zdravstvenih rizika

Vlaga i plijesan mogu značajno ugroziti zdravlje. Nedovoljna obrada ovog problema može rezultirati pojavom simptoma poput glavobolje, umora, opće malaksalosti i čak astme kod osoba koje borave u takvim prostorijama. Ignoriranje zdravstvenih opasnosti koje nosi plijesan može izazvati dugoročne zdravstvene probleme.

Vraćanje namještaja bez suzbijanja vlage

Prilikom proljetnog čišćenja, kada se pomakne namještaj, mogu se primijetiti mrlje od vlage na zidovima ili podovima. Vraćanje namještaja na isto mjesto bez prethodnog suzbijanja vlage može rezultirati trajnim oštećenjem drvenih dijelova i pogoršanjem problema s plijesni. Važno je prvo riješiti mrlje i osigurati da su zidovi suhi prije nego što se namještaj vrati na svoje mjesto.

Pohranjivanje posteljine bez pranja

Prilikom mijenjanja posteljine za sezonu, bitno je da se ona opere prije pohrane. Posteljina, poput pokrivača, jastuka i deka, idealno je za upijanje vlage te razvoj štetnih bakterija i gljivica. Ako se posteljina sprema bez prethodnog pranja, postoji rizik od pojave plijesni tokom vremena.