biljni tonik

Prirodni način da olakšate probavne i disajne probleme

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prirodni način da olakšate probavne i disajne probleme
Foto: Freepik

Postoji višegodišnja zeljasta biljka sa sitnim svijetloplavim cvjetovima koja se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini. 

Njeni listovi su nazubljeni i sa laganim dlačicama na naličju, dok cvjetovi rastu u grozdastim cvatovima. Ova biljka, poznata kao Veronika officinalis ili čestoslavica, sadrži prirodne sastojke koji podržavaju cjelokupno zdravlje organizma.

Biljna pomoć za dišne i probavne organe

Tradicionalno se čestoslavica koristi za podršku plućima, olakšavanje iskašljavanja i održavanje zdravlja probavnog sistema. Njena svojstva mogu doprinijeti boljem radu jetre, bubrega i mokraćnih puteva, te ublažavanju problema sa gihtom i reumatskim bolovima.

Prirodni tonik za tijelo i um

Čestoslavica pomaže kod nervoze, vrtoglavice i mentalnog umora. Smatra se da može poboljšati apetit, podsticati znojenje i „pročišćavati krv“, čime doprinosi boljem metabolizmu i vitalnosti organizma.

Biljni pripravci za kožu i rane

Listovi i cvjetovi čestoslavice koriste se za ispiranje kože i usne šupljine, ublažavanje svraba i ubrzanje zarastanja manjih rana. Također, djeluje i na kontrolu znojenja stopala i održavanje općeg zdravlja kože.

Recepti iz tradicionalne biljne medicine

Čajna mješavina za kožu:

  • 50g čestoslavice
  • 50g lista koprive
  • 50g cvjetova divlje violice

Tri supene kašike mješavine prelijte sa 750 ml ključale vode, poklopite i ostavite 30 minuta. Pijte tokom dana u manjim gutljajima, nezaslađeno.

Čajna mješavina za mentalnu svježinu:

  • 50g čestoslavice
  • 50g ruzmarina
  • 50g matičnjaka
  • 50g lista celera

Jednu supenu kašiku mješavine prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite pola sata. Pijte dvije do tri šolje dnevno, toplo.

Zašto je dobro uvrstiti biljku u svakodnevnu rutinu?

Redovna upotreba čestoslavice može pomoći u održavanju ravnoteže organizma, podržati funkciju vitalnih organa, ublažiti upalne procese, poboljšati energiju i otpornost na stres. Njena univerzalnost i blag djelotvorni učinak čine je vrijednim dodatkom zdravoj ishrani.