prirodni lijekovi

Ovo su antibiotici iz prirode: Najbolji saveznici imuniteta

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su antibiotici iz prirode: Najbolji saveznici imuniteta
Foto: Freepik

U vremenu kada sve više razmišljamo o očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta, mnogi se okreću prirodnim rješenjima.

Iako su farmaceutski antibiotici nezamjenjivi u liječenju ozbiljnih infekcija, određene namirnice iz prirode imaju antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju blažih zdravstvenih tegoba.

Važno je naglasiti da prirodni antibiotici nisu zamjena za terapiju koju propisuje ljekar, već dodatna podrška organizmu, te da prirodne lijekove ne možete uzimati bez prethodne konsultacije sa liječnikom ili farmaceutom.

U nastavku donosimo popis prirodnih namirnica koje se od davnina koriste zbog svojih ljekovitih svojstava.

Bijeli luk

Bijeli luk je jedan od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Sadrži alicin – spoj koji nastaje kada se luk isjecka ili zdrobi. Upravo alicin pokazuje antibakterijsko djelovanje. Najefikasniji je kada se konzumira sirov, a može se dodavati u razna jela, umake i salate. Za one koji ne podnose njegov miris, dostupan je i u obliku praha, ulja ili kapsula.

Med

Med je tradicionalni saveznik u borbi protiv prehlade i upala. Posebno se cijeni cvjetni med koji ima više hranjivih i antibakterijskih svojstava u odnosu na šumski. Djeluje tako što jača imunitet, poboljšava probavu i pomaže u obnovi oštećenog tkiva.

Luk

Slično kao i bijeli luk, i obični luk sadrži spojeve s antibakterijskim djelovanjem. Bogat je flavonoidima, a njegova ljekovitost se dodatno pojačava kada se ostavi nekoliko minuta nakon sjeckanja, prije termičke obrade.

Origanovo ulje

Esencijalno ulje origana sadrži karvakrol i timol – spojeve poznate po snažnom antibakterijskom i antigljivičnom djelovanju. Dovoljna je jedna do dvije kapi dnevno, razrijeđene u vodi ili ulju, i to najviše do dvije sedmice uzastopno. Ulje origana ne smije se koristiti nerazrijeđeno.

Đumbir

Đumbir je poznat po svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Često se koristi u borbi protiv gripe i prehlade, a blagotvorno djeluje i na probavni sistem. Može se koristiti svjež, kuhan kao čaj ili dodatak jelima.

Hren

Sirovi hren je snažan prirodni antibiotik zahvaljujući visokom udjelu sumpornih spojeva. Pomaže kod infekcija sinusa, mokraćnih puteva i probavnih tegoba, a podstiče i aktivnost bijelih krvnih zrnaca, jačajući prirodnu odbranu organizma.

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, aktivni sastojak s izraženim protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Može ublažiti simptome gripe, podstaći detoksikaciju organizma i poboljšati opće zdravlje. Najčešće se koristi kao začin u jelima, ali se može konzumirati i kao dodatak toplom mlijeku ili čaju.

Prirodni antibiotici mogu biti dragocjena podrška zdravlju, naročito u prevenciji i ublažavanju lakših infekcija. Međutim, u slučaju ozbiljnijih simptoma, uvijek se treba obratiti ljekaru i slijediti preporučenu terapiju. Spoj moderne medicine i prirodnih rješenja može biti najbolji saveznik u očuvanju imuniteta i zdravlja.