Bogate su dijetalnim vlaknima, vitaminima C i K, kalijem, sorbitolom i polifenolnim antioksidansima, koji pozitivno djeluju na probavni, kardiovaskularni i koštani sistem.
Dokazana podrška probavi i zdravlju kostiju
Studija objavljena u Journal of Medicinal Food (2018) pokazala je da dnevna konzumacija svježih šljiva značajno poboljšava gastrointestinalnu pokretljivost kod pacijenata s funkcionalnim opstipacijama. Zahvaljujući visokim koncentracijama sorbitola i nefermentirajućih vlakana, šljive djeluju kao prirodni laksativ, bez izazivanja elektrolitskog disbalansa.
Osim za probavu, šljive su korisne i za zdravlje kostiju. Istraživanje s Florida State University pokazalo je da žene u postmenopauzi koje su svakodnevno jele 100 g šljiva imale značajno očuvanje koštane mase u poređenju s kontrolnom grupom.
Saveznik zdravog srca
Ovo djelovanje se povezuje s prisustvom polifenola, koji reduciraju osteoklastnu aktivnost i podržavaju mineralizaciju kostiju.
Ljeti su i prirodan izvor kalija, važnog za regulaciju krvnog pritiska i srčanog ritma. Njihov antioksidativni sastav smanjuje oksidativni stres, a zbog niskog glikemijskog indeksa pogodna su užina i za osobe sa metaboličkim poremećajima.
Za maksimalnu korist preporučuje se svakodnevna konzumacija 3 do 5 svježih šljiva, najbolje ujutro ili kao međuobrok, kada su enzimski najaktivnije i najviše podržavaju metaboličke funkcije.