Supernamirnica iz davnina: 6 razloga zašto je susam toliko zdrav
Nutricionistica mag. Barbara Holstein s Instituta za preventivnu medicinu SIPCAN otkriva šest ključnih razloga zašto biste trebali dodati susam na svoj tanjir.
1. Jača kosti
Susam je jedan od najboljih prirodnih izvora kalcija – 100 grama ovih sjemenki sadrži čak 600 do 700 mg kalcija. Uz to, bogat je proteinima i svim esencijalnim aminokiselinama koje naše tijelo ne može samo proizvesti. Idealna podrška za čvrste kosti i zdravu mišićnu masu.
2. Štiti srce
Zahvaljujući visokom udjelu linolne kiseline i snažnim antioksidansima, susam doprinosi snižavanju holesterola i masnoća u krvi. Redovna konzumacija može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.
3. Njeguje kožu
Ulje od susama lako prodire u kožu, čineći ga idealnim za masažu i hidrataciju. Bogato je fitosterolima i linolnom kiselinom, pa je posebno korisno za suhu, umornu i beživotnu kožu.
4. Ima bogat, pun okus
Susam nije samo zdrav – on je i ukusna namirnica. U obliku tahinija (paste od mljevenih sjemenki), odličan je dodatak veganskim umacima i jelima. Njegovo ulje donosi orijentalnu aromu azijskim specijalitetima, a krokant od susama savršeno se uklapa u zdrave slastice i energetske grickalice.
5. Potiče probavu
Ako koristite neoljušten susam, dobijate i visok udio vlakana koja potiču zdravu probavu. Dovoljno je unijeti 30 grama dnevno (otprilike dvije supene kašike) kako biste osigurali bolji rad crijeva i zdravu probavnu floru.
6. Višestruko je talentovan
Osim u klasičnoj zlatno-žutoj, susam dolazi i u crnoj i svijetlo-bež varijanti. Crni susam je njegov praoblik, bogatiji je aromom i sadrži više nutritivnih vrijednosti. Bijeli susam, dobijen ljuštenjem, ima blaži i slađi okus – idealan za deserte i umake.
Susam nije samo ukras na kifli , to su sjemenke koje donose snažnu nutritivnu podršku našem zdravlju. Od kostiju i srca, preko probave, do njege kože i kulinarskog užitka, susam zaslužuje počasno mjesto u svakoj zdravoj kuhinji.