moćne sjemenke

Supernamirnica iz davnina: 6 razloga zašto je susam toliko zdrav

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Freepik
Susam nije samo ukusan dodatak pecivima i azijskim jelima, on je pravi rudnik zdravlja. Ove moćne sjemenke uzgajaju se više od 4.000 godina, a tragovi njihove upotrebe pronađeni su čak i u antičkim Pompejima. Danas ih prepoznajemo kao supernamirnicu koja zaslužuje redovno mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani.

Nutricionistica mag. Barbara Holstein s Instituta za preventivnu medicinu SIPCAN otkriva šest ključnih razloga zašto biste trebali dodati susam na svoj tanjir.

1. Jača kosti

Susam je jedan od najboljih prirodnih izvora kalcija – 100 grama ovih sjemenki sadrži čak 600 do 700 mg kalcija. Uz to, bogat je proteinima i svim esencijalnim aminokiselinama koje naše tijelo ne može samo proizvesti. Idealna podrška za čvrste kosti i zdravu mišićnu masu.

2. Štiti srce

Zahvaljujući visokom udjelu linolne kiseline i snažnim antioksidansima, susam doprinosi snižavanju holesterola i masnoća u krvi. Redovna konzumacija može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

3. Njeguje kožu

Ulje od susama lako prodire u kožu, čineći ga idealnim za masažu i hidrataciju. Bogato je fitosterolima i linolnom kiselinom, pa je posebno korisno za suhu, umornu i beživotnu kožu.

4. Ima bogat, pun okus

Susam nije samo zdrav – on je i ukusna namirnica. U obliku tahinija (paste od mljevenih sjemenki), odličan je dodatak veganskim umacima i jelima. Njegovo ulje donosi orijentalnu aromu azijskim specijalitetima, a krokant od susama savršeno se uklapa u zdrave slastice i energetske grickalice.

5. Potiče probavu

Ako koristite neoljušten susam, dobijate i visok udio vlakana koja potiču zdravu probavu. Dovoljno je unijeti 30 grama dnevno (otprilike dvije supene kašike) kako biste osigurali bolji rad crijeva i zdravu probavnu floru.

6. Višestruko je talentovan

Osim u klasičnoj zlatno-žutoj, susam dolazi i u crnoj i svijetlo-bež varijanti. Crni susam je njegov praoblik, bogatiji je aromom i sadrži više nutritivnih vrijednosti. Bijeli susam, dobijen ljuštenjem, ima blaži i slađi okus – idealan za deserte i umake.

Susam nije samo ukras na kifli , to su sjemenke koje donose snažnu nutritivnu podršku našem zdravlju. Od kostiju i srca, preko probave, do njege kože i kulinarskog užitka, susam zaslužuje počasno mjesto u svakoj zdravoj kuhinji.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba