prirodnim putem

Orah smanjuje rizik od moždanog udara

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pexels
Orah je bogat izvor nezasićenih omega-3 masnih kiselina, antioksidanata poput polifenola, vitamina E i minerala koji djeluju sinergijski u smanjenju oksidativnog stresa i upalnih procesa u vaskularnom sistemu. 

Posljednje istraživanje objavljeno u Stroke pokazalo je da redovna konzumacija oraha može poboljšati endotelnu funkciju krvnih sudova, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze, ključnog uzročnika moždanog udara.

Molekularna zaštita krvnih sudova

Omega-3 masne kiseline iz oraha povoljno djeluju na regulaciju krvnog pritiska i smanjuju agregaciju trombocita, što pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Studija Journal of Nutrition (2020) pokazala je kako ispitanici koji su uključili orah u svoju ishranu imali značajno niži rizik od ishemijskog moždanog udara.

Osim toga, polifenoli iz oraha doprinose zaštiti moždanih ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, što je ključno za prevenciju neurodegenerativnih posljedica nakon udara.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba