PREMA DIJETETIČARKI

Ovo su najzdraviji voćni sokovi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su najzdraviji voćni sokovi
Foto: Ilustracija

Sok je osvježavajuć i ukusan u bilo koje doba dana. Međutim, važno je izabrati onaj pravi. Mnogi sokovi zapravo su napitci zaslađeni šećerom. Uglavnom se sastoje od vode i dodanih šećera, poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze. Zato se pri kupovini savjetuje birati sokove od 100% voća koji su bogati hranjivim tvarima.

"Budući da je takav sok u cijelosti napravljen od voća, ne sadrži dodani šećer. Pijenje soka je dobar način da unesete neke hranjive tvari iz hrane ako ne možete zadovoljiti dnevni unos voća ili povrća", kaže dijetetičarka Natalie Rizzo za Today.

Prema Rizzu, mana soka je što sadrži manje vlakana od cijelog voća, tako da se nakon ispijanja čaše soka nećemo osjećati sito kao kada žvaćemo hranu.

Koji je sok najzdraviji?

Iako je sok od narandže najomiljeniji, najzdravijima se smatraju sok od nara, sok od cvekle, sok od kiselih višanja i sok od grejpa.

"Povrtni sokovi i sok od paradajza imaju manje šećera od drugih opcija", napomenula je dijetetičarka.

Ako svaki dan ispijate sok, Rizzo savjetuje da ne konzumirate više od pola čaše soka od 100% voća dnevno. Možete ga čak razrijediti gaziranom vodom kako biste dobili veću porciju bez potrebe za dodavanjem više soka.

Ako pokušavate smršati, najbolji izbor su povrtni sokovi ili sok od paradajza s niskim udjelom natrija.

"Ti sokovi smanjuju apetit", zaključila je Rizzo.