
Često se raspravlja o tome je li smeđi šećer zdravija alternativa bijelom šećeru. Iako smeđi šećer sadrži nešto više minerala poput kalcija, kalija, željeza i magnezija, količine su toliko male da nemaju značajan uticaj na dnevni unos hranjivih tvari.
Smeđi šećer nastaje dodavanjem melase u rafinirani bijeli šećer ili je manje rafiniran. Melasa sadrži tragove minerala i vitamina, ali udio šećera i kalorija u obje vrste je gotovo isti — oko 16 kalorija po kašikici (4 grama).
Minimalne razlike
Prekomjeran unos bilo kojeg šećera povezan je s rizikom od razvoja metaboličkog sindroma, dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Studija objavljena 2018. godine u časopisu Nutrients, ističe da za zdravu ishranu nema značajne razlike u uticajima na tijelo između smeđeg i bijelog šećera. Svjetski stručnjaci, poput onih iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), preporučuju ograničenje unosa dodatnih šećera na manje od 10% ukupnog dnevnog unosa kalorija, bez obzira na vrstu šećera.
Fokus treba biti na umjerenosti i kvaliteti cjelokupne ishrane, a ne na izboru vrste šećera.