Kako obična čaša soka utiče na stotine procesa u vašem organizmu
Iako ga mnogi doživljavaju samo kao dio doručka, sok od narandže ima daleko veći utjecaj na organizam nego što se ranije mislilo.
Najnovija istraživanja pokazuju da redovna konzumacija ovog napitka mijenja aktivnost hiljada gena u imunim ćelijama – a mnogi od tih gena direktno učestvuju u regulaciji krvnog pritiska, upalnih procesa i metabolizma šećera.
Manja aktivnost gena povezanih s upalom i visokim pritiskom
U jednom od istraživanja, odrasle osobe pile su pola litre čistog pasteriziranog soka od narandže svakog dana tokom dva mjeseca. Nakon 60 dana, naučnici su uočili smanjenu aktivnost gena kao što su NAMPT, IL6, IL1B i NLRP3 – gena koji se obično aktiviraju kada je organizam pod stresom ili u stanju upale. Niži nivo aktivnosti zabilježen je i kod gena SGK1, koji utiče na zadržavanje natrija u bubrezima, što je povezano s regulacijom krvnog pritiska.
Ovi rezultati nadovezuju se na ranija istraživanja koja pokazuju da sok od narandže može blago sniziti krvni pritisak kod mlađih odraslih osoba, vjerovatno zahvaljujući opuštanju krvnih sudova i smanjenju upalnih procesa.
Hesperidin – prirodni saveznik srca
Djelovanje soka u velikoj mjeri pripisuje se hesperidinu, flavonoidu iz narandže s dokazanim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Prema novim nalazima, ovaj prirodni sastojak utiče i na mehanizme koji regulišu nivo šećera u krvi, ravnotežu holesterola i krvni pritisak.
Zanimljivo je da tjelesna građa utiče na to kako organizam reaguje na sok od narandže. Kod gojaznijih osoba jače su se mijenjali geni uključeni u metabolizam masti, dok su mršaviji učesnici pokazali izraženije promjene na genima povezanima s upalom.
Može smanjiti inzulinsku rezistenciju i loš holesterol
Analiza 15 kontroliranih studija koje su obuhvatile 639 učesnika pokazala je da redovno ispijanje soka od narandže može smanjiti inzulinsku rezistenciju – rani znak predijabetesa – te sniziti LDL, tzv. loš holesterol. U drugom istraživanju provedenom među prekomjerno teškim ispitanicima, nekoliko sedmica svakodnevnog konzumiranja soka dovelo je do blagog smanjenja sistoličkog pritiska i porasta HDL-a, zaštitnog „dobrog“ holesterola.
Premda su promjene male, njihovo dugoročno djelovanje može imati značajan utjecaj na zdravlje srca i krvnih sudova.
Uticaji na crijevnu floru
Studije metabolita pokazale su da sok od narandže utiče na procese energetskog iskorištavanja, komunikaciju među ćelijama i puteve vezane za upale. Nakon mjesec dana redovnog konzumiranja, ispitanici koji su pili sok od krvave narandže imali su povećan broj korisnih crijevnih bakterija koje proizvode kratkolančane masne kiseline – spojeve povezane sa zdravim krvnim pritiskom i nižim nivoom upale u tijelu.
Bolje funkcionisanje krvnih sudova
Kod osoba s metaboličkim sindromom, sok od narandže poboljšao je endotelnu funkciju – sposobnost krvnih sudova da se šire i opuštaju. Bolja endotelna funkcija znači manji rizik od srčanog udara.

Zanimljiv podatak stiže i iz Brazila: radnici u fabrici soka od narandže imali su niže razine apo-B proteina, pokazatelja čestica koje prenose holesterol i povećavaju vjerovatnost srčanog udara.