Opasnost iz kuhinje: Zašto biste odmah trebali prestati koristiti aluminijsku foliju?

Aluminijska folija godinama je bila nezamjenjiva u mnogim domaćinstvima, koristi se za pečenje, podgrijavanje i čuvanje hrane. Međutim, najnovija istraživanja upozoravaju na ozbiljne zdravstvene rizike koje sa sobom nosi ova uobičajena kuhinjska navika.
Stručnjaci ističu da se zagrijavanjem aluminijske folije oslobađa aluminij koji direktno prelazi u hranu, a zatim i u naše tijelo. Liječnici upozoravaju da količine koje se unose na taj način mogu biti štetne, naročito ako se takva praksa ponavlja svakodnevno.
Što je temperatura viša, više aluminija se prenosi u hranu
"Posebno je opasno koristiti aluminijsku foliju za pečenje, podgrijavanje ili čuvanje kisele hrane kao što su rajčica, limun, narandža i jela sa začinima", kaže dr. Zubaidy, jedan od autora studije koja je uzburkala javnost.
Prema njegovim riječima, višak aluminija u organizmu može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući osteoporozu i Alzheimerovu bolest. Naučnici su ranije utvrdili prisustvo aluminija u moždanom tkivu osoba koje su bolovale od Alzheimera, što dodatno potvrđuje sumnje o njegovom štetnom djelovanju.
Također, višak aluminija može dovesti do povišene razine kalcija u krvi, što negativno utiče na zdravlje kostiju i može izazvati brojne komplikacije.
S obzirom na rizike, preporučuje se da se aluminijska folija ne koristi za termičku obradu hrane, niti za čuvanje vrućih ili kiselih jela. Umjesto toga, stručnjaci savjetuju korištenje masnog papira, staklenih ili keramičkih posuda koje su sigurnije za zdravlje.
Dr. Zubaidy naglašava da aluminijska folija nije štetna ako se koristi za zamotavanje potpuno ohlađene hrane. Međutim, čak i tada treba biti oprezan, a još bolja opcija je trajno preći na zdravije alternative. Također, valja izbjegavati aluminijski pribor za jelo i posuđe kada god je to moguće.
Zdravlje počinje u kuhinji, a male promjene u svakodnevnim navikama mogu dugoročno napraviti veliku razliku.