gljive
Mala tajna dugovječnosti
Zašto bi gljive trebale biti na vašem tanjiru svaki dan?
No, upravo u tim jestivim vrstama krije se nevjerovatna nutritivna snaga – spoj vitamina, minerala i bioaktivnih tvari koje blagotvorno djeluju na cijeli organizam.
Prirodni saveznik protiv upala
Gljive su poznate po svojoj sposobnosti da...
šest najboljih
Supernamirnice iz šume snižavaju šećer, pomažu snu, potiču rad crijeva
Gljive nisu ni biljke ni životinje, već pripadaju posebnoj grupi heterotrofnih organizama, a nutritivno su pravo malo čudo.
Sadrže oko 90% vode, vrlo malo kalorija (20–30 kcal/100 g), a bogate su vlaknima, proteinima, vitaminima (posebno B...
Ljetni rizici
Gljive ljeti najopasnije
Ljetni uslovi doprinose brzom razvoju i širenju toksina u nekim vrstama gljiva. Najčešći uzroci trovanja su nesvjesna konzumacija otrovnih vrsta poput Amanita phalloides (zelena pupavka), koja sadrži alfa-amanitin – snažan hepatotoksin koji...
Zdravi izbori
Zašto gljive ne mogu u potpunosti zamijeniti meso – i zašto to nije loše
Bogate su vlaknima, posebno beta-glukanima, koji imaju povoljan uticaj na imunitet i nivo holesterola.
Sadrže vitamine B grupe (B2, B3, B5) koji su važni za metabolizam. Minerali poput selena, bakra i kalija nalaze se u značajnim količinam...
čuvena supa od gljiva
Tegobe nakon prejedanja? Imamo recept za brzi reset!
Međutim, oporavak je moguć. Sve što trebate je prilagoditi ishranu i uspostaviti zdrave navike koje će vam pomoći da se ponovno osjećate energično.
Prvi korak prema oporavku je smanjenje količine hrane, ali i odabir nutritivno bogatih nami...
KRALJEVI U SVIJETU GLJIVA
Sezona je vrganja: Imamo tri recepta za omiljena i jednostavna jela
Vedri oktobarski dani mnoge su proteklih vikenda natjerali u berbu vrganja. Jer što je jesen bez njih? Iako u jelima volimo kombinovati šampinjone, bukovače i druge plodove prirode, čini se da vrganji imaju kultni status tokom hladnijih dan...