
Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) je biljka sa bogatom tradicijom i još bogatijim ljekovitim svojstvima.
Ova zeljasta, dugovječna biljka potiče s evropskog tla, a danas je rasprostranjena širom našeg podneblja. Možete je pronaći na kamenitim, suhim i neplodnim zemljištima, uz stare zidove i ograde, ali i na krovovima, balkonima i u saksijama u kući.
Ono po čemu je čuvarkuća posebna jeste njena otpornost. Odolijeva i jakom suncu i niskim temperaturama, ne traži posebne uslove za rast i održava svoj svježi, zeleni izgled tokom cijele godine. Njeni mesnati listovi skupljeni su u rozetu, dok cvjetovi mogu biti žuti ili crvenkasti, okupljeni u raznoliko oblikovane cvasti.
Narodno vjerovanje i simbolika
Naziv "čuvarkuća" potiče iz starog narodnog vjerovanja da ova biljka štiti dom i ukućane. Vjerovalo se da štiti kuću od udara groma, požara, oluja, zlih sila i uroka. Mnogi su je sadili na krovovima i prozorima kao hamajliju za zdravlje, blagostanje i mir u porodici. I danas je često možemo vidjeti kao ukras u dvorištima i na balkonima.
Ljekovita svojstva
Osim simbolike, čuvarkuća ima i moćna ljekovita svojstva. Sadrži malinsku (jabučnu) kiselinu, kalcijum-malat, mravlju kiselinu, tanine, biljnu sluz i male količine smole. Zahvaljujući ovom sastavu, čuvarkuća ima zacjeljujuće, antiseptičko, antiupalno i diuretsko djelovanje.
Pomaže kod brojnih zdravstvenih problema:
- ciste i miomi
- upala uha
- problemi sa varenjem i zatvor
- kolitis i upale mokraćnih kanala
- menstrualne tegobe
- bolovi u grlu i infekcije usne šupljine
- opekotine, posekotine, ranice i čirevi
- bradavice, kurje oči, viseći mladeži
- hemoroidi i konjuktivitis
Recept: Čuvarkuća i med
Jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova koji se prenosi generacijama jeste kombinacija čuvarkuće i meda. Ovaj prirodni lijek jača imunitet, pomaže kod problema sa želucem, cistama, miomima, zatvorom i općim stanjem organizma.
Priprema:
- 300 g svježih listova čuvarkuće
- 500 g domaćeg pčelinjeg meda
Listove usitnite u blenderu ili na mašini za meso, pomiješajte s medom i smjesu stavite u staklenu teglu. Teglu zamotajte u aluminijsku foliju, zatvorite i čuvajte u frižideru. Konzumira se jedna kašičica ujutru, pola sata prije jela. Nakon uzimanja ne treba piti niti jesti narednih 30 minuta. Ova mješavina odlična je i za detoksikaciju organizma.
Čaj od čuvarkuće
Čaj od čuvarkuće djeluje umirujuće i koristi se kod bolnih i obilnih menstruacija, dijareje, čireva i upala mokraćnih puteva.
Priprema:
10 g svježih ili suvih listova kuhati 10–15 minuta u 250 ml vode. Nakon kuhanja, procijediti i ostaviti da se ohladi. Piti jednu šolju ujutru na prazan stomak, a zatim svakih sat vremena po gutljaj.
Sok od čuvarkuće
Svježe iscijeđen sok koristi se za spoljašnju upotrebu, kod upala kože, uboda insekata, bradavica, kurjih očiju, visećih mladeža i ranica. Posebno se preporučuje kod upale uha, nekoliko kapi svježeg soka se nakapa u bolno uho, a nakon izvjesnog vremena pusti se da tečnost iscuri. Zbog svog blagotvornog djelovanja na uho, čuvarkuća je u narodu poznata i kao "uhovnik".
Čuvarkuća nije samo ukrasna biljka
Ona je istinski prirodni lijek koji vrijedi imati u svakom domu. Laka za uzgoj, a bogata korisnim svojstvima, čuvarkuća je blago koje nam priroda velikodušno nudi. Iskoristite njene darove, za zdravlje, zaštitu i dobrobit cijele porodice.