Prirodni lijek

Čaj od ove biljke će preporoditi vaš organizam ujutru

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Čaj od ove biljke će preporoditi vaš organizam ujutru
Foto: Freepik

Žalfija, kadulja ili Salvia officinalis je biljka čije ime znači "spasiti".

Kada bi današnji ljudi znali koliko je ljekovita, pili bi čaj od nje svako jutro umjesto kafe.
Koliko je ova biljka zapravo ljekovita istakao je i Rudolf Breuss. On je preporučivao pacijentima da prilikom "totalne terapije" prvi čaj koji ujutru popiju bude čaj od žalfije.

Za šta je sve dobar čaj od žalfije?


Jača imunitet – bogata antioksidansima, flavonoidima i etarskim uljima.

Protiv upala grla i desni – često se koristi za grgljanje kod prehlada, angine ili upala u ustima.

Poboljšava varenje – umiruje želudac, smanjuje nadutost i grčeve.

Reguliše znojenje – prirodni je "antiperspirant" iznutra, pa pomaže kod prekomjernog znojenja.

Podrška ženskom zdravlju – olakšava simptome PMS-a i menopauze (valunzi, znojenje, nervoza).

Pomaže koncentraciji i pamćenju – tradicionalno se koristi za jačanje mozga i živaca.

Međutim, nije preporučljivo piti čaj od ove biljke u velikim količinama (više od 2–3 šolje dnevno) jer sadrži tujon-supstancu koja u prevelikim dozama može biti štetna.

Trudnice i dojilje treba da je izbjegavaju.

Kako se pravilno sprema čaj od žalfije po Breuss?

Rudolf Breuss, poznat po svojoj metodi "Totalne terapije" (post i biljni čajevi kao način liječenja raka i teških bolesti), smatrao je da je žalfija najvažniji čaj.

"Žalfija je kraljica čajeva"

Preporučivao je da se žalfija pije svakodnevno, ali ne duže od tri sedmice u kontinuitetu, jer u većim količinama može štetiti jetri zbog tujona.

Čaj od žalfije pomaže kod skoro svih oboljenja – posebno kod bolesti grla, desni, želuca, crijeva, bubrega i krvotoka.

Savjetovao je da se od žalfije pravi čaj za grgljanje i ispiranje usta kod upala, afti i zubobolje.

U njegovoj terapiji, žalfija je bila baza, a dodavali su se i drugi čajevi (npr. kopriva, neven, kantarion) u zavisnosti od tegoba.

Način pripreme po Breuss:

Jedna kašičica žalfije preliva se ključalom vodom, kuva kratko (ne duže od tri minuta), a zatim ostavi da odstoji 10 minuta i procijedi se.

Pravilo kod Breuss-a:

Čajevi se piju u malim gutljajima tokom dana, nikad na silu i u velikim količinama.