upozoravaju strčnjaci

Šta se dešava s tijelom ako svakodnevno jedete crveno meso?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta se dešava s tijelom ako svakodnevno jedete crveno meso?
Foto: Pexels

Crveno meso često je na popisu hrane koja se smatra izvorom proteina i važnih minerala poput gvožđa i cinka. 

Međutim, nutricionisti savjetuju oprez kada je riječ o prekomjernoj konzumaciji. Preporuka je da crveno meso ne bi smjelo biti svakodnevna navika.

Dok je crveno meso izvor bioraspoloživog gvožđa, korisnog za osobe s niskim nivoom tog minerala, dugoročno jedenje previše crvenog mesa može donijeti niz zdravstvenih problema.

Višak zasićenih masti može povećati nivo holesterola, što dovodi do povećanog rizika od srčanih bolesti. Također, crveno meso bogato je kalorijama, pa može dovesti do debljanja ako se ne konzumira umjereno.

Rizik od raka

Stručnjaci također upozoravaju na rizik od raka debelog crijeva. Spojevi poput nitrita koji nastaju tokom prerade i pripreme crvenog mesa povezani su s povećanim rizikom od ove vrste raka.

Za zdravu ishranu, preporučuje se zamjena crvenog mesa s biljnim izvorima proteina poput kinoe, graška i mahunarki, a masne ribe poput lososa i sardina također su izvrstan izbor zbog svojih omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca.

Uravnotežen pristup ishrani, koji uključuje povremenu konzumaciju crvenog mesa, najbolji je način da sačuvate svoje zdravlje i energiju, dok će vas nutritivno bogatiji izvori proteina podržati u postizanju optimalne prehrane.