Ishrana i trudnoća

Tri vrste voća koje trudnice trebaju konzumirati s oprezom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Freepik
Iako je voće bogato vitaminima i vlaknima te se često preporučuje tokom trudnoće, postoje određene vrste koje trudnice trebaju izbjegavati zbog mogućih zdravstvenih rizika.

Papaja

Nezrela i poluzrela papaja sadrži lateks koji može izazvati kontrakcije maternice, povećavajući rizik od prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja. Zrela papaja u umjerenim količinama može biti sigurna, ali uvijek je bolje konsultirati se s ljekarom prije konzumacije.

Ananas

Ananas sadrži bromelain, enzim koji može omekšati cerviks i izazvati prerane trudove, posebno u prvom tromjesečju. Također može izazvati diareju, što može dodatno iscrpiti organizam trudnice. Ako ga konzumirate, ograničite unos na male količine i izbjegavajte ga često.

Grožđe

Može povećati proizvodnju topline u tijelu, što nije idealno za trudnice. U većim količinama može izazvati nelagodu i moguće komplikacije, stoga je preporučljivo ograničiti unos, posebno u posljednjem tromjesečju trudnoće.

Preporučljivo voće za trudnice

Lubenica – pomaže u hidrataciji i održavanju ravnoteže elektrolita.

Banane – izvor su energije, pomažu u sprječavanju anemije i održavanju zdravlja probave.

Naranče – bogate su vitaminom C i odlične za jačanje imuniteta.

Avokado – izvor je zdravih masti i folata koji pridonosi razvoju mozga fetusa.

 Jabuke – bogate su vlaknima, kalijem i vitaminima.

Uvijek se konsultirajte sa ljekarom ili nutricionistom prije uvođenja novih namirnica u prehranu tokom trudnoće.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba