Lovorov list u grahu: Terapeutske prednosti koje nadmašuju ulogu začina
Njegova prisutnost u loncu temelji se na spojevima koji povoljno djeluju na probavu, smanjuju nadutost i poboljšavaju iskoristivost hranjivih tvari iz graha.
Grah sadrži oligosaharide koji mogu fermentirati u crijevima i izazvati neugodne plinove i nadutost. Lovorov list sadrži spojeve poput cineola i eugenola, koji djeluju karminativno – pomažu u otpuštanju plinova iz probavnog sistema i smanjuju crijevne grčeve. Neki ga koriste i kod kuhanja krompira, zbog istog osjećaja težine koju isti uspješno reguliše.
I nauka stoji iza ovih benefita
Prema studiji objavljenoj u Journal of Ethnopharmacology (2011), eterična ulja lovora imaju spazmolitičko i protuupalno djelovanje, što može olakšati probavu mahunarki.
Osim toga, tradicionalna fitoterapija koristi lovor za stimulaciju probavnih enzima, čime se poboljšava razgradnja kompleksnih ugljikohidrata. Time se i nutritivna iskoristivost graha može povećati, posebno važna činjenica kod vegetarijanske ili biljne ishrane.
Svjetski priznati stručnjak za nutricionizam dr. Michael Greger navodi da kuhanje mahunarki s aromatičnim biljem, poput lovora, smanjuje gastrointestinalne nuspojave.
„Jednostavni dodaci poput lovorovog lista mogu učiniti mahunarke prihvatljivijima za svakodnevnu ishranu“.
Dobro utemeljena praksa koja pomaže tijelu da lakše iskoristi ono što jede, bez posljedica u vidu napuhanog stomaka.