Prema studiji objavljenoj 2020. godine u World Journal of Gastroenterology, usporena peristaltika i nedovoljni unos vlakana i tekućine često su glavni uzroci otežanog pražnjenja.
Povećanje unosa dijetalnih vlakana, posebno topljivih vlakana poput inulina i pektina, efikasno stimuliše crijevnu motilitetu. Namirnice bogate vlaknima uključuju zobene pahuljice, ječam, lanene sjemenke, mahunarke (poput leće i slanutka), jabuke, kruške, šljive, brokulu i špinat.
Vratite crijevni ritam
Osim vlakana, adekvatan unos tekućine i redovna tjelesna aktivnost ključni su za održavanje pravilne funkcije crijeva.
Svjetska gastroenterološka organizacija (WGO) preporučuje dnevni unos od 25-30 grama vlakana, uz redovan unos vode, kako bi se spriječila i liječila opstipacija. Također je važno uspostaviti redovan ritam obroka i ne odgađati pražnjenje crijeva, jer to može pogoršati problem.