zdravlje

Papaja i enzimi papaje: Prirodni izvor zdravlja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Papaja i enzimi papaje: Prirodni izvor zdravlja
FOTO: Ilustracija

Zbog svog jedinstvenog nutritivnog profila, papaja je cijenjena širom svjeta kao superhrana. Voće je bogato vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, a također sadrži enzime koji pomažu u probavi, kao što je papain.

Papaja (Carica papaya) je tropsko voće poznato ne samo po svom slatkom okusu i sočnoj teksturi, već i po bogatstvu hranljivih sastojaka, među kojima se posebno ističu enzimi.

Najpoznatiji enzim papaje je papain, proteolitički enzim koji razgrađuje proteine, pomažući pri varenju i apsorpciji hranljivih materija. Osim papaina, papaja sadrži i druge enzime, poput kimopapaina, koji takođe ima važnu ulogu u razgradnji proteina.

Nutritivna svojstva papaje

Papaja je niskokalorična namirnica, idealna za one koji žele se hraniti zdravo, a ujedno bogata ključnim mikronutrijentima, piše ordinacija-petricevic.hr

Evo što papaja sadrži:

Vitamini:
Vitamin C: Papaja je jedan od najbogatijih izvora vitamina C. Jedna šalica narezane papaje (oko 140 g) sadrži čak 88 mg vitamina C, što premašuje preporučeni dnevni unos. Vitamin C je snažan antioksidans koji jača imunitet, poboljšava apsorpciju željeza i doprinosi zdravlju kože.
Vitamin A (u obliku beta-karotena): Papaja je bogata provitaminom A, koji je važan za zdravlje očiju i kože. Beta-karoten je takođe antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.
Vitamini B kompleksa: Papaja sadrži folat, vitamin B6, niacin (B3), i pantotensku kiselinu (B5), koji su važni za metabolizam, proizvodnju energije i funkciju nervnog sistema.

Minerali:
Kalij: Ovaj mineral je ključan za održavanje ravnoteže tekućina u tijelu i regulaciju krvnog tlaka.
Magnezij: Pomaže u radu mišića i nervnog sustava, a takođe doprinosi jačanju kostiju i reguliranju šećera u krvi.
Kalcij: Papaja sadrži male količine kalcija, što je dodatni doprinos zdravlju kostiju i zuba.

Vlakna:
Papaja je dobar izvor dijetetskih vlakana, koja su važna za zdravu probavu, reguliraju nivo šećera u krvi i održavaju zdravlje crijeva.
Antioksidansi:
Likopen: Papaja je bogata likopenom, snažnim antioksidansom koji smanjuje rizik od raka, posebno raka prostate, i poboljšava zdravlje srca.
Flavonoidi: Ovi antioksidansi štite telo od oksidativnog stresa i podržavaju zdravlje srca i krvnih sudova.

Papaja enzimi

Papaja enzimi, najpoznatiji po papainu, koriste se zbog svoje sposobnosti razgradnje proteina. Dostupni su kao dodaci prehrani koji se koriste za podršku probavi, a nalaze se i u kozmetičkim proizvodima za njegu kože.

Osim papaina, papaja sadrži i druge enzime poput kimopapaina, koji također pomaže u probavi i ima protuupalna svojstva.
Papaja enzim mršavljenje
Papaja enzimi, poput papaina, koriste se u dodacima prehrani namijenjenima mršavljenju. Iako papain nije izravno povezan s gubitkom masnoće, njegova uloga u poboljšanju probave može pridonijeti procesu mršavljenja. Kada probava funkcionira učinkovitije, smanjuje se nadutost i poboljšava metabolizam, što može olakšati kontrolu tjelesne težine.

Mnogi navode kako im „super enzimi“ pomažu kod problema s probavom, smanjuju nadutost, vjetrove i nelagodu nakon obroka.
Neki korisnici također primjećuju povećanje energije jer enzimi pomažu boljoj apsorpciji hranjivih tvari.

Učestala greška roditelja

Opasna terapija tokom gripe oštećuje jetru

Ritam pokreće metabolizam

Slušanje muzike sagorijeva kalorije