Svaka mama treba znati

Kako hrana mijenja ukus majčinog mlijeka?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako hrana mijenja ukus majčinog mlijeka?
Foto: Freepik

Ukus majčinog mlijeka mijenja se iz sata u sat, tačno onako kako se mijenja i majčina ishrana.

Iako to ponekad iznenadi mame, bebama je ta raznolikost uglavnom sasvim prirodna – već su se tokom trudnoće susretale s aromama koje majka unosi hranom. Još u maternici, fetus proguta dio plodove vode, a njen ukus direktno zavisi od mamine prehrane.

Zašto se beba ponekad uznemiri nakon podoja?

Neka hrana može nakratko promijeniti ukus mlijeka ili izazvati nadutost kod bebe. Ako primijetite da je dijete nemirno baš nakon što ste pojeli određenu namirnicu, najbolje je izbjegavati je nekoliko narednih dana i posmatrati reakciju.

Najčešći "krivci" su:

  • čokolada
  • jači začini (cimet, bijeli luk, kari, čili)
  • agrumi i sokovi od agruma
  • jagode, kivi, ananas
  • crveni luk
  • kupusnjače (kupus, brokula, karfiol)
    paprika, krastavac
  • voće s laksativnim efektom (maline, borovnice, šljive)

Agrumi kod pojedinih beba mogu izazvati grčeve, osip, povraćanje ili rjeđu stolicu. Hrana koja često izaziva alergijske reakcije uključuje kravlje mlijeko i mliječne proizvode, jaja, pšenicu, kukuruz, ribu, kikiriki i lješnjake.

Ako se simptomi jave unutar 2–6 sati nakon obroka, velika je vjerovatnoća da upravo ta namirnica smeta bebi. U tom slučaju vrijedi porazgovarati s pedijatrom ili nutricionistom, posebno ako se radi o namirnicama koje su važne za svakodnevni unos hranjivih tvari.

Šta bi dojilja trebala jesti?

Tijelo majke koja doji troši mnogo energije, pa je osjećaj pojačane gladi potpuno prirodan. Umjesto obilnih obroka, bolje je birati manje, uravnotežene porcije koje spajaju proteine, zdrave masti i složene ugljikohidrate.

Dobri izbori su:

  • integralne žitarice
  • svježe voće i povrće
  • maslinovo i repičino ulje
  • riblje ulje
  • avokado, masline
  • orašasti plodovi i sjemenke (bademi, lješnjaci, susam, suncokret)

Zasićene masti poput maslaca, kokosovog i palminog ulja ili svinjske masti treba uzimati umjereno. One mogu povećati udio masti u mlijeku više nego što je potrebno, a bebin probavni sistem je još uvijek osjetljiv.

Koliko kalorija je potrebno?

Prosječna dojilja obično treba do 2500 kcal dnevno, ali broj nije presudan. Važnije je slušati tijelo: potrebe zavise od konstitucije, nivoa fizičke aktivnosti, brzine metabolizma i toga koliko često dijete sisa. Raznolika ishrana iz pouzdanih izvora najbolja je osnova za zdravlje i majke i bebe.

Pesticidi i izbor namirnica

Brojni testovi pokazuju da se u pojedinim vrstama voća i povrća zadržava više pesticida nego u drugima. Ako imate mogućnost, birajte hranu iz organskog uzgoja ili kupujte ono što prirodno sadrži manje pesticida.

Namirnice koje najčešće sadrže više pesticida:

jabuke, celer, jagode, breskve, spanać, nektarine, grožđe, krompir, borovnice, zelena salata.

Namirnice s manjim sadržajem pesticida:

luk, kukuruz, ananas, avokado, šparoge, grašak, mango, patlidžan, kivi, kupus, lubenica, batat, grejp, gljive.