Prema istraživanjima

Žene koje su preboljele rak dojke imaju dvostruko veći rizik od nastanka drugih tumora

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Žene koje su preboljele rak dojke imaju dvostruko veći rizik od nastanka drugih tumora
Foto: Ilustracija

Istraživanje je pokazalo da osobe koje su preživjele rak dojke imaju značajno veći rizik od razvoja novog oblika raka u usporedbi s osobama koje nikada nisu imale tu bolest.

Učinak je bio najsnažniji kod žena koje su primile dijagnozu raka prije navršene 50. godine života, pri čemu imaju dvostruko veći rizik od razvoja drugih tumora. Istraživači s Univerziteta Cambridge također su identificirali da se novi tumori najčešće javljaju u maternici, krvi i jajnicima. Navode da je genetika djelimično odgovorna, s obzirom na to da otprilike jedna od deset žena s rakom dojke nosi naslijeđene mutacije gena BRCA1 i BRCA2, što povećava njihov rizik ne samo za rak dojke, već i za druge oblike tumora.

Osim genetike, faktori poput pušenja, konzumacije alkohola i pretilosti mogu također doprinijeti povećanom riziku od razvoja drugih tumora kod žena koje su prethodno dijagnosticirane rakom dojke. Kada je riječ o muškarcima koji su suočeni s rakom dojke, iako oni čine oko jedan posto svih slučajeva, istraživanja su pokazala da imaju 58 % veću vjerovatnost razvoja raka prostate u usporedbi s općom muškom populacijom.

U ovom istraživanju, naučnici su analizirali zdravstvene zapise više od 580.000 žena i 3.500 muškaraca kojima je dijagnosticiran rak dojke u razdoblju od 1995. do 2019. godine. Rezultati studije naglašavaju važnost redovnih pregleda za osobe koje su preživjele rak dojke kako bi se pravovremeno otkrili eventualni drugi tumori. Doktor Simon Vincent, direktor istraživanja, podrške i uticaja u dobrotvornoj organizaciji Breast Cancer Now, ističe da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se odredilo najprikladnije praćenje za osobe koje su završile s liječenjem.