Zdravlje

Svježe voće i povrće nije uvijek zdravije od zamrznutog

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Svježe voće i povrće nije uvijek zdravije od zamrznutog

Prema razultatima nove studije, objavljene prošlog mjeseca u časopisu Journal of Food Composition and Analysis, zamrznuto voće i povrće je u mnogim slučajevima hranjivije jer svježe voće gubi vitamine kada duže stoji u frižideru.

Za potrebe ove studije autori su pratili koliko često ljudi kupuju i jedu voće i povrće i više od dvije godine mjerili su prehrambeni sadržaj tri vrste proizvoda: svježe, zamrznuto i sveže pohranjeno (svježe voće i povrće koje je ostavljeno u frižider na nekoliko dana). Isipitivanja su radili na brokuli, karfiolu, kukuruzu, mahunama, grašku, špinatu, borovnicama i jagodama.

Naučnici u uporedili koncentracije tri ključna nutrijenata u voću i povrću: vitamin C, vitamin A i folat. Ove hranjive tvari su topive u vodi i osjetljive na toplinu tako da ih je lako proučavati. U testovima je zamrznuto voće i povrće nadmašilo svježe pohranjeno voće i povrće.

"Rezultati ovog istraživanja ne podržavaju zajedničko uvjerenje potrošača da svježa hrana ima veću nutritivnu vrijednost nego zamrznuta", navode autori.

Svježi proizvodi obično sadrže najviše hranjivih tvari u berbi, međutim, te hranjive tvari se počinju degradirati čim se voće ili povrće ubere, upakuje i plasira u trgovine. Kada ih kupimo i donesemo kući mnoge od tih hranjivih tvari padnu na nivo ispod onog koji imaju smrznuti proizvodi koji su rashlađeni odmah nakon branja.

Ipak, u većini slučajeva prehrambeni sadržaj svježih i zamrznutih proizvoda je toliko sličan da neće napraviti značajnu razliku za zdravlje, jer je važnija količina unosa nego forma.

(Cuvajzdravlje.ba)

Previše kalija

Lubenica uzrokuje hiperkalemiju

Biološki temelji

Ljubaznost otklanja glavobolju

Opsesivno brojite kalorije?

Jedete samo salatu i proteine? Provjerite imate li manoreksiju