Plavi patlidžan je riznica minerala i vitamina, zbog čega se o njegovoj ljekovitosti govorilo još prije 3.000 godina. Bogat je vitaminom C i kompleksom vitamina B, kalcijumom, kalijumom, gvožđem, fosforom...
Pažnju privlači upadljivom plavo-ljubičastom bojom, sjajnom korom i specifičnim mirisom. Međutim, njegovi aduti su mnogo jači, jer je plavi patlidžan riznica minerala i vitamina, zbog čega se o njegovoj ljekovitosti govorilo još prije 3.000 godina.
Osim toga, plavi patlidžan sadrži saponin, koji posjeduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Istraživanja su pokazala da sadrži bioflavonoide koji štite ćelije od oštećenja i kancerogenih oboljenja, prenose Večernje novosti.
Da biste bili sigurni da ćete u organizam unijeti svjež patlidžan, obratite pažnju na to da li mu je boja zagasito ljubičasta, a peteljka čvrsta.
(Čuvajzdravlje)
Tihi simptomi
Osteoporoza - Kako vidjeti nevidljivu bolest
Dovoljno je 20 minuta
Kad hodanje postane trening: Male promjene koje prave veliku razliku
Nova studija
Žene nose veći genetski rizik za depresiju
biljni sastojci