Zdravlje

Pet zimskih namirnica za jačanje imuniteta

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet zimskih namirnica za jačanje imuniteta
Zima je vrijeme prehlada i gripa, stoga bi u tom periodu trebalo da najviše brinemo o hrani koju unosimo u organizam.

Veoma je bitno svakodnevno konzumirati namirnice za jačanje imuniteta koje su pune vitamina.

Upravo nam zima nudi mnogo takvih namirnica, a mi vam donosimo nekoliko.

Šipak

Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog ukusa, šipak je vrlo posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove sjemenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B i folnu kiselinu. Antioksidanti koje sadrži, pomažu u sprečavanju prehlada i gripa i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kivi

Kivi često nazivaju “supervoćem“ jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo ljekovitih svojstva. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smuti, i tako uživati u svim njegovim ljekovitim svojstvima.

Prokelj

Prokelj je veoma bogat svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, vitamin A, vitamini B grupe, magnezijum i kalcijum. Imaju protivupalno dejstvo i mogu da povećaju nivo energije u tijelu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripe. Važno je znati da se prokelj ne smije dugo kuhati jer inače gubi svoja svojstva, prenosi Oslobođenje.

Citrusi

Zima bez citrusa nije prava zima. Narandže, limun, mandarine i grejp su odlični izvori hranjivih materija, posebno vitamina C, koji nam je najviše potreban za vrijeme prehlada i gripa. Ovo osvježavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imuni sistem, skraćuju vrijeme prehlade i ublažavaju njene simptome.

Kupus

Kupus obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripa i kašlja i djeluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih mjeseci bi trebalo da dva do tri puta nedeljno konzumiramo kiseli kupus, kao glavno jelo ili kao prilog.

(Čuvajzdravlje)

Posttraumatski stresni poreme

Šta je PTSP i kako prepoznati simptome?

moćna zaštita

Med zaustavlja trombozu

Jednostavan trik

Čaša vode prije obroka može smanjiti struk