Značajna rana dijagnoza

Otkrivamo razlike između atipičnog madeža i melanoma: Postoji pravilo

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Otkrivamo razlike između atipičnog madeža i melanoma: Postoji pravilo
Foto: Ilustracija

Važno je naglasiti da se melanom često pojavljuje kao nova promjena na koži ili kao izmjene na postojećim madežima, što ističe značaj rane dijagnoze i terapije.

Displastični nevus, poznat i kao atipični madež, se razlikuje od standardnih madeža po svom većem, nepravilnom obliku. Iako su obično benigni, atipični madeži mogu povećati šanse za razvoj melanoma, ozbiljnog oblika raka kože koji nastaje iz melanocita, ćelija koje proizvode pigment.

Prepoznavanje atipičnog madeža ili melanoma može biti izazovno. ABCDE pravilo objedinjuje sljedeće sličnosti koje mogu pomoći u identifikaciji.

Prepoznavanje atipičnog madeža ili melanoma može biti izazovno. ABCDE pravilo objedinjuje sljedeće sličnosti koje mogu pomoći u identifikaciji:

A - Asimetrija: Atipični madeži ili melanomi često imaju nepravilni oblik koji nije simetričan.

B - Rubovi: Rubovi atipičnih madeža ili melanoma mogu biti nepravilni, neravni ili nejasno definirani.

C - Boja: Atipični madeži ili melanomi često imaju neujednačenu boju, s više nijansi smeđe, crne, plave ili crvene.

D - Promjer: Atipični madeži ili melanomi obično imaju veći promjer od standardnih madeža, obično veći od 6 milimetara.

E - Evolucija: Promjene u boji, veličini, obliku ili teksturi atipičnih madeža ili melanoma mogu ukazivati na evoluciju i potencijalnu opasnost.

Ovaj skup smjernica može biti koristan u ranom prepoznavanju potencijalno opasnih promjena na koži.

Atipični madeži obično nemaju bol ili svrbež te rijetko doživljavaju brze promjene u veličini, obliku ili boji. Često se nalaze na dijelovima tijela koji su izloženi suncu.

S druge strane, melanomi mogu biti praćeni svrbežom, bolom ili krvarenjem, a brze promjene u njihovom izgledu su uobičajne. Također, mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ne samo na mjestima izloženima suncu.