Česta konzumacija hrane bogate magnezijem je u novoj studiji provedenoj u SAD povezana s manjim rizikom obolijevanja od raka gušterače, prenose britanski mediji.
Dobri izvori magnezija su lisnato povrće, orašasti plodovi, mahunarke i avokado.
Nalazi znanstvenika s Indiana University su prikupljeni od oko 66 000 ispitanika u dobi od 50 do 76 godina.
Pokazalo se kako je svako smanjenje prosječnog dnevnog unosa magnezija za 100 miligrama povezano s 24 posto većim rizikom za rak gušterače.
Znanstvnici pojašnjavaju kako je magnezij uključen u regulaciju rada više od 300 enzimskih sustava koji kontroliraju niz vrlo različitih procesa u organizmu.
Muškarcima se preporučuje dnevni unos magnezija od 420 miligrama, a ženama 320 miligrama.
Rak gušterače je u SAD četvrti najčešći uzrok smrti od karcinoma.
(FENA)
Savjeti za dojilje
Čajevi i dojenje: Koji su sigurni, a koje izbjegavati?
Herpes na usnama
Koliko traje herpes i kada konačno niste opasni za druge?
Vježbajte bez straha
Kretanje kao terapija: Šta svaka osoba s bolovima treba znati?
Nutricionisti upozoravaju