Zdravlje

Brza hrana šteti bubrezima isto kao i dijabetes?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Brza hrana šteti bubrezima isto kao i dijabetes?
Naučnici upozoravaju da konstantno prepuštanje masnoj i prekomerno zaslađenoj hrani i piću može dovesti do oštećenja bubrega u istoj količini kao i dijabetes.

Dijabetes tipa 2 se često dovodi u vezu sa prekomernom težinom, a širom sveta se ta bolest javlja u alarmantom broju. U slučaju takvog tipa dijabetesa, telo nije u stanju da proizvede dovoljnu količinu insulina ili ne reaguje na hormon koji proizvodi.

To uzrokuje nakupljanje šećera ili glukoze u krvi, što može imati ozbiljne dugoročne posledice za organe, uključujući i bubrege, gde može doći do dijabetične bolesti bubrega.

U novoj studiji, istraživači Univerziteta „Anglija Ruskin“ koristili su životinjski dijabetes i modele ishrane koji izazivaju gojaznost i otpornost na insulin kako bi ispitali na koji način rezistencija na insulin i previše šećera ili masti utiče na receptore glukoze u bubrezima.

Grupi pacova su davali brzu hranu, uključujući sir, čokolade i keks tokom osam nedelja. U međuvremenu, drugoj grupi su davali hranu za glodare sa visokim nivoom masti – oko 60 odsto – tokom pet nedelja.

Istraživači su, potom, testirali efekat ovih dijeta na nivo šećera u krvi i različitim transporterima glukoze u bubrezima.

Efekat ishrane je upoređen sa promenama takođe primećenim u modelima pacova sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2. Istraživači su otkrili da su određene vrste transportera glukoze u većem broju bile prisutne kod pacova sa dijabetesom tipa 2.

Hrana sa visokim nivoom masti izazivala je sličan porast ovih receptora.

Biološki temelji

Ljubaznost otklanja glavobolju

Opsesivno brojite kalorije?

Jedete samo salatu i proteine? Provjerite imate li manoreksiju

Osvježavajući eliksir ljeta

Zova: Jača imunitet i ublažava simptome prehlade

Krema sa bakterijama

Probiotici i koža: Koliko su zaista efikasni?