Evo šta su otkrili

Nova istraživanja otkrivaju tri primarna faktora koji ubrzavaju proces starenja mozga

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nova istraživanja otkrivaju tri primarna faktora koji ubrzavaju proces starenja mozga
Foto: Ilustracija

Neurološke bolesti, uključujući demenciju i Alzheimerovu bolest, postaju sve češće među populacijom. Postoji niz faktora koji doprinose razvoju ovih bolesti, ali određeni životni stilovi izlažu ljude većem riziku od gubitka pamćenja i ubrzanog starenja mozga.

Tim naučnika sa Univerziteta Oxford identificirao je tri ključna faktora životnog stila koji su tijesno povezani s ubrzanim starenjem i propadanjem kognitivnih funkcija. U njihovoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Communications, istraživači su analizirali snimke mozga oko 40.000 osoba starijih od 45 godina iz britanske Biobank baze podataka. Glavni cilj autora studije bio je istražiti kako genetski i životni faktori utječu na specifična područja mozga koja su posebno osjetljiva na učinke starenja i Alzheimerove bolesti.

Način života se smatra faktorom koji se može modificirati jer se navike i izbori mogu mijenjati u bilo kojem trenutku kako bi se ili povećala ili smanjila vjerovatnost razvoja bolesti.

Genetski faktori obično se smatraju neizbježnima (iako ponekad životne navike mogu uticati na to hoće li se geni aktivirati).

Rizični faktori

Analiza je identifikovala tri faktora koji ubrzavaju i ranije uzrokuju degeneraciju područja mozga: dijabetes, zagađenost zraka povezana s prometom i česta konzumacija alkohola.

Dijabetes je već poznat kao faktor koji povećava rizik od razvoja demencije, pri čemu su prethodna istraživanja pokazala da dijabetes tipa 2 može povećati taj rizik za čak 60 posto.

Zagađenost zraka, iako ne uvijek pod našom kontrolom, postaje sve veći problem u društvu. Studije ukazuju na to da dugotrajna izloženost zagađenom zraku može povećati rizik od demencije.

Što se tiče alkohola, istraživanje provedeno u Koreji nad više od 3 miliona ljudi otkrilo je da dugotrajna prekomjerna konzumacija alkohola povećava rizik od demencije za 8 posto. S druge strane, smanjenje konzumacije alkohola može smanjiti taj rizik za isti postotak. Ovo istraživanje naglašava važnost ograničavanja konzumacije alkohola radi očuvanja zdravlja mozga.

Ostali faktori na koje se može uticati koje su autori spomenute studije analizirali uključuju krvni pritisak, holesterol, težinu, pušenje, depresivno raspoloženje, upalu, sluh, san, socijalne obrasce i odnose, prehranu, tjelesnu aktivnost i obrazovni status.

Genetika

Znanstvenici su identifikovali genetske faktore odgovorne za imunološke i upalne reakcije koje mogu uticati na ubrzano starenje mozga. Zanimljivo je da su ovi genetski faktori povezani s nekim aspektima životnog stila na koje se može uticati. Drugim riječima, vaš način života može pridonijeti prevladavanju određenih genetskih predispozicija za ranije starenje mozga.