Lako se može kontrolisati

Suha koža kod beba nije rijetka pojava, a evo šta može biti uzrok

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Suha koža kod beba nije rijetka pojava, a evo šta može biti uzrok
Foto: Ilustracija

Suha koža kod beba često se očituje kroz perutanje i grubost kože, najčešće na licu, stopalima, rukama te oko usana. Iako može izgledati zabrinjavajuće, ovo stanje nije ozbiljno i može se lako kontrolisati promjenom svakodnevne rutine.

Koža beba je izuzetno tanka i nježna, što znači da brže gubi vlagu i podložnija je vanjskim uticajima, posebno u hladnim zimskim mjesecima.

Suha koža kod beba obično se očituje kroz perutanje, grubost na dodir ili tanke pukotine. Uzroci suhe kože kod beba mogu biti različiti, ponekad kombinacija nekoliko faktora. Ti faktori uključuju suh zrak, kupanje u previše toploj vodi, produženo vrijeme provedeno u kupki, upotrebu kupki s dodatkom mirisa, kao i nošenje sintetičke odjeće.

Važno je razlikovati suhu kožu od ekcema ili atopijskog dermatitisa. Dok suha koža obično nije ozbiljan problem i može se lako tretirati, ekcemi mogu zahtijevati posebnu pažnju i liječenje. Stoga je važno obratiti pažnju na znakove i simptome te se posavjetovati s pedijatrom ako postoji bilo kakva zabrinutost ili nedoumica.

Također, ekcemi se obično pojavljuju na neobičnim mjestima za suhu kožu, poput tjemena, pregiba koljena i laktova te iza ušiju. Poput suhe kože, ekcemi se pogoršavaju pod uticajem hladnoće, suhog zraka i izlaganja raznim šamponima, omekšivačima, sintetičkoj odjeći i slično.

Kako biste tretirali suhu kožu kod beba, nekoliko promjena u svakodnevnoj rutini može biti od velike pomoći. Prilikom kupanja bebe, važno je koristiti mlaku vodu umjesto vruće te paziti da šamponi i kupke budu bez sapuna i mirisa, koji dodatno mogu isušiti i iritirati osjetljivu kožu.

Nakon kupanja, nježno obrišite bebu tapkajući peškirom umjesto trljanja kože te nanesite hipoalergenski losion ili kremu bez mirisa, posebno na suha područja.

Osim pravilne rutine kupanja, važno je paziti da beba unosi dovoljno tekućine putem mlijeka te održavati temperaturu prostorije između 20 i 22 stupnja Celzijusa. Korištenje ovlaživača zraka također može pomoći u očuvanju vlage u zraku, što je važno za hidrataciju kože.

Pamučna, prozračna odjeća također je preporučljiva kako bi se izbjeglo iritiranje kože, kao i pranje odjeće deterdžentima namijenjenima za bebe.

Iako suha koža obično nije razlog za zabrinutost, ako primijetite da se suha područja pogoršavaju ili mijenjaju boju te izgledaju bolno, preporučuje se konzultacija s pedijatrom. Pedijatar će moći pružiti potrebne savjete ili preporučiti odgovarajući tretman, uključujući korištenje određenih krema ili upućivanje dermatologu ako je potrebno.