REAGUJTE NA VRIJEME

Nemojte ih ignorisati: Znakovi depresije kod djece i adolescenata

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nemojte ih ignorisati: Znakovi depresije kod djece i adolescenata
Foto: Ilustracija

Kad se razmišlja o depresiji, često se asocira s odraslima. Međutim, depresija nije rijetka ni među djecom i adolescentima. Nažalost, često se podcjenjuje ili se ne prepoznaje u pravom trenutku. Zato je važno razumjeti znakove depresije kod djece i tinejdžera kako biste pravovremeno mogli reagovati i pružiti im podršku.

Promjene raspoloženja

Djeca i adolescenti s depresijom mogu pokazati ekstremne promjene raspoloženja, od tuge do iznenadne iritacije ili ljutnje. Ove promjene mogu biti izraženije nego kod vršnjaka.

Gubitak interesa za aktivnosti

Ako dijete iznenada prestane uživati u aktivnostima koje je nekad voljelo ili se povuče iz društvenih interakcija, to može biti znak depresije. Gubitak interesa za školu, hobije ili društvene događaje može biti alarmantan.

Promjene u spavanju i ishrani

Depresija može uticati na spavanje i apetit djeteta. To može uključivati poteškoće sa spavanjem, kao što su nesanica ili pretjerano spavanje, te promjene u prehrambenim navikama, poput gubitka apetita ili prekomjernog jedenja.

Nisko samopouzdanje i osjećaj bezvrijednosti

Djeca s depresijom često imaju nisko samopouzdanje i često izražavaju osjećaje bezvrijednosti. Mogu se često samokritikovati ili sumnjati u sebe, čak i kad su postigli uspjeh.

Fizički simptomi

Depresija može izazvati i fizičke simptome poput glavobolje, bolova u trbuhu ili drugih bolova bez medicinskog uzroka. Djeca često ne znaju kako opisati svoje emocionalne probleme, pa se mogu žaliti na fizičke nelagode.

Ostali znakovi

Ostali znakovi depresije u djece mogu uključivati povlačenje iz porodičnih aktivnosti, poteškoće s koncentracijom i pamćenjem, pa čak i razmišljanje o samoozljeđivanju ili samoubistvu.
Ako primijetite bilo koji od ovih znakova kod svog djeteta, važno je reagovati. Nemojte ignorisati ili podcjenjivati ​​njihove osjećaje.

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste pružili podršku:

Razgovarajte s djetetom: Otvoreni razgovor može biti prvi korak prema pronalaženju rješenja. Pitajte ih kako se osjećaju i budite spremni saslušati bez osuđivanja ili kritike.

Potražite profesionalnu pomoć: Potražite pomoć stručnjaka, poput pedijatra, psihologa ili psihijatra, koji imaju iskustva u radu s djecom i adolescentima s depresijom.

Podrška u porodice i društva: Osigurajte djetetu podršku i razumijevanje unutar porodice i šire društvene zajednice. Osjećaj povezanosti može biti od velike pomoći.

Potičite zdrave navike: Potičite djetetovo sudjelovanje u zdravim aktivnostima poput vježbanja, druženja s prijateljima i održavanja uravnotežene ishrane.

Depresija je ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju i podršku. Nemojte ignorirati znakove ili podcjenjivati ​​njihovu ozbiljnost. Pružite svom djetetu podršku i ljubav koja im je potrebna kako bi prevladali ovu teškoću.