Adolescentsko stanje

Evo šta trebate znati o Osgood-Schlatterovoj bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo šta trebate znati o Osgood-Schlatterovoj bolesti
Foto: Ilustracija

U ritmu adolescentskog rasta, tijelo prolazi kroz nevjerovatne transformacije. Međutim, s tom brzom promjenom dolazi i neželjeni saputnik - Osgood-Schlatterova bolest. Često nazvana "bolest koljena", ovo stanje može pretvoriti užitak sportskih aktivnosti u izazovnu bitku s boli. Kako bi se ova bolest razjasnila, važno je istražiti njezine uzroke, simptome i načine liječenja.

Osgood-Schlatterova bolest je medicinski naziv za stanje koje se javlja kod adolescenata, posebno aktivnih tinejdžera. Karakteriziše je bol i oticanje ispod koljena, gdje tetive ligamenta patella (čašica) povezuju koljeno i potkoljenicu. Ova bolna pojava javlja se zbog prekomjernog opterećenja i naprezanja tijekom brzog rasta.

Šta uzrokuje Osgood-Schlatterovu bolest?

Glavni krivac za Osgood-Schlatterovu bolest je rast. Tokom brzog rasta, kosti i mišići mogu rasti različitim brzinama, što stvara neravnotežu i stres na tetivama koje povezuju čašicu s potkoljenicom. Ovo posebno utiče na adolescente koji se bave sportovima koji zahtijevaju česte skokove i trčanje.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi Osgood-Schlatterove bolesti uključuju bol ispod koljena koja se pogoršava aktivnostima poput trčanja, skakanja ili čučnjeva. Oticanje i osjetljivost na dodir također su uobičajni. Dijagnoza se obično postavlja na temelju fizičkog pregleda i anamneze, iako se ponekad može zahtijevati rendgenski pregled kako bi se isključile druge povrede.

Kako se liječi?

Srećom, većina slučajeva Osgood-Schlatterove bolesti ne zahtijeva invazivno liječenje i obično prolazi s vremenom nakon što rast uspori. Međutim, dok simptomi traju, liječenje se često usredotočuje na smanjenje boli i upale. To može uključivati odmor od aktivnosti koje izazivaju bol, primjenu leda, fizikalnu terapiju i uporabu analgetika ili protuupalnih lijekova pod nadzorom doktora.

Prevencija

Iako se ne može potpuno spriječiti, Osgood-Schlatterova bolest može se donekle ublažiti pravilnom prevencijom. To uključuje postupno povećanje intenziteta i trajanja sportskih aktivnosti, redovne pauze za odmor, zagrijavanje i istezanje prije vježbanja te korištenje odgovarajuće opreme poput potpornih traka za koljena.