Protuupalna ishrana

Koje namirnice liječe upale? Evo liste koju morate znati!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Freepik
Upale su prirodni zaštitni mehanizam tijela koji nas štiti od štetnih podražaja i bolesti. Međutim, kada upale postanu hronične, mogu ozbiljno ugroziti naše zdravlje i uzrokovati razne bolesti poput dijabetesa, artritisa, pa čak i problema sa srcem i plućima.

Upravo zbog toga je pravilna ishrana ključna u regulaciji i smanjenju upalnih procesa u organizmu.

Šta je zapravo upala?

Upala je odbrambena reakcija tijela na štetne utjecaje poput infekcija, povreda ili toksina. Akutna upala se javlja kao odgovor na ozljede, na primjer ubode insekata ili manje posjekotine, gdje tijelo reaguje crvenilom, otokom i bolom kako bi uklonilo štetne tvari. Kada se upala produži i postane hronična, može izazvati oštećenje organa i pridonijeti razvoju teških bolesti.

Šta je protuupalna prehrana?

Protuupalna prehrana zasniva se na unosu hrane koja prirodno smanjuje upalne procese u tijelu. Ovaj stil prehrane uključuje nisku konzumaciju šećera, bogat unos vlakana, antioksidanata i omega-3 masnih kiselina. Prema riječima dijetetičarke Caroline Reitmann, protuupalna prehrana je prirodna, bogata hranjivim sastojcima i osmišljena da podrži imunološki sistem i oporavak tijela.

Namirnice koje smanjuju upale

Zeleno lisnato povrće – poput brokule, špinata i kelja, bogato je klorofilom i antioksidansima koji pomažu u detoksikaciji i jačanju imuniteta.


Bobice – kupine, brusnice i borovnice sadrže antocijane, koji su poznati po svojim snažnim protuupalnim svojstvima.

Omega-3 masne kiseline – nalaze se u masnoj ribi poput lososa, kao i u biljnim uljima (maslinovo, laneno, repično) i orašastim plodovima.

Bijeli i crveni luk – bogati su vitaminima i mineralima, a sumporni spojevi u njima imaju antibakterijska i protuupalna dejstva.

Vlakna – mahunarke, voće, povrće i cjelovite žitarice hrane crijevnu mikrofloru i tako doprinose smanjenju upalnih procesa.

Kurkuma i đumbir – sadrže snažne aktivne sastojke (kurkumin i gingerol) koji blokiraju upalne procese u tijelu.

Namirnice koje potiču upale i treba ih izbjegavati

Šećer – bilo u obliku bijelog, smeđeg ili sirupa, povećava upalne procese i treba ga ograničiti.

Transmasne kiseline – nalaze se u prženoj hrani, brzoj hrani i nekim pekarskim proizvodima, štetne su i povećavaju rizik od upala.

Prerađeno meso – kobasice, slanina i salama mogu pogoršati upalne procese i utjecati na razvoj dijabetesa.

Proizvodi od bijelog brašna – poput bijelog hljeba i tjestenine, mogu negativno utjecati na crijevnu floru i potaknuti upale.

Savjeti za zdrav pristup ishrani

"Važno je da prehrana bude uravnotežena i da uključuje namirnice koje vaše tijelo dobro podnosi. Hrana ne treba biti stres, nego užitak," poručuje Carolina Reitmann. Uz pravilnu ishranu, ne zaboravite na redovne ljekarske preglede kako biste pratili svoje zdravlje i pravovremeno otkrili moguće probleme.

 

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba