Evo i zašto

Istraživanja pokazala da je konzumiranje kafe u trudnoći opasno za bebu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Istraživanja pokazala da je konzumiranje kafe u trudnoći opasno za bebu
Foto: Ilustracija

Žene koje ne žele da se odreknu kafe tokom trudnoće trebalo bi da ograniče konzumaciju jer bi to kod njihovog djeteta moglo da izazove autizam.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju trudnicama da ne konzumiraju više od 200 mg kofeina dnevno, što je ekvivalentno oko dvije šoljice kafe.

Svaka trudnica treba da bude oprezna s napicima s kofeinom. Kineski naučnici upozoravaju žene da ne piju previše kafe tokom trudnoće jer bi to moglo povećati rizik od autizma njihovog djeteta.

Osnova za ovu preporuku je studija Univerziteta u Wuhanu. Studija na štakorima je osmišljena da ispita kako bi dijeta bogata masnom i prerađenom hranom nakon rođenja, u kombinaciji s kofeinom, dovela do simptoma autizma.

Podijelili su trudne pacove u dvije grupe - grupu koja je konzumirala ekvivalent od 1,5 šolja kofeina i grupu koja je liječena placebom. Provedeno je testiranje ponašanja kako bi se otkrila ponašanja slična autizmu kod potomaka. Životinje koje su bile izložene kofeinu u maternici češće pokazuju znakove autizma nakon rođenja, kao što su: B. socijalna disfunkcija i slaba prostorna mašta. Istraživači vjeruju da je to zbog promjena u funkciji mozga u maternici koje rezultiraju lošom komunikacijom između nervnih stanica, što zauzvrat dovodi do simptoma autizma.

Novorođeni pacovi izloženi kofeinu in utero, a kasnije koji su konzumirali dijetu bogatu mastima bili su u još većem riziku od simptoma sličnih autizmu. Efekti su bili najuočljiviji kod mužjaka pacova, što sugerira da se slična razlika može vidjeti i kod ljudskih beba.


Smatra se da kofein ometa razvojni napredak, dok visoki nivoi kofeina potiču upalu i neravnotežu crijevnih bakterija, što povećava vjerovatnoću da će dijete pokazati znakove autizma. Nakon rođenja, štenad su potom podijeljena u grupe na osnovu njihove prehrane, pri čemu su neki primali standardnu ​​ishranu, a drugi hranu bogatu mastima.